Ивайло Мирчев
На снимката: Ивайло Мирчев

Все още можем да се възползваме от американския ресурс от 250 млн. евро, предназначен за България, ако решим да предоставим старо съветско оръжие на Украйна. Ние сме най-големият му склад в Европа. И независимо от политическите боричкания по отношение на националния интерес трябва да гледаме в една посока. Това заяви Ивайло Мирчев, водач на листата на коалицията ПП-ДБ в Добрич.

“Президентът Румен Радев все по-уверено марширува по ръба на българската конституция”, каза той. И напомни, че Народното събрание е върховният орган на власт в страната и в края на миналата година то взе решение не за еднократна военно-техническа помощ за Украйна, а за постоянни усилия.

„Президентът обаче заяви, че докато на власт е служебното правителство, повече няма да пращаме нищо“, подчерта Мирчев.

Според него държавният глава има право да е русофил, путинофил или какъвто и да е, но не и да насажда страх, че едва ли не утре Русия ще направи десант у нас, нито има право да е против националния интерес.

“Трябва както да сме на правилната страна на историята, така и да модернизираме армията си”, категоричен е водачът на Добричката листа на ПП-ДБ. И предупреди, че България е на път да загуби времето да модернизира армията си.

Той даде за пример старите МиГ-29, които Словакия предаде на Украйна и получи от САЩ нови супермодерни хеликоптери, на цена ⅓ от стойността им. Базирайки се на свои разговори като депутат с украински представители, той е убеден, че нашите МиГ-29, които не летят и не можем да ползваме, Украйна може да ремонтира и използва.

Мирчев засегна темата и за финансите на държавата. По думите му и при най-негативния сценарий за бюджета коалицията ПП-ДБ ще се стреми към 3% бюджетен дефицит.

Според него топката е била вдигната към ГЕРБ и политическите опоненти са пресолили манджата, като са изопачили регулярен доклад на Министерството на финансите, всявайки страхове за фалит на държавата и дори за промяна на валутния курс лев – евро. И е убеден, че авторите на тази афера са същите, макар и от различни партии, както и авторите на заклинанията от миналата година, че без руски газ не можем и ще сме на студено и тъмно през зимата.

Мирчев смята, че бюджетът ще бъде изправен пред сериозни предизвикателства тази година, но очаква данните за изпълнението му през първото тримесечие да покрият прогнозните. Той напомни, че “Демократична България” и ГЕРБ-СДС са спрели всички авантюристични предложения в бюджета в края на миналата година. По думите му, ако те бяха приети, дефицитът сега щеше да е 10-11%.

“Демократична България” може да гарантира разумните решения и стабилност на бъдещия парламент”, каза Мирчев. Той е убеден, че повишението на пенсиите е трябвало да бъде направено заради сериозното им изоставане през годините. И че държавата трябва да си събере данъците от всички длъжници. Но отново подчерта, че “коалиция ПП-ДБ ще направи всичко възможно България да има един много балансиран бюджет”.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук