Снимка: pixabay

Учени от Германия изобретиха начин да пречистват вода с помощта на особен вид ръжда и магнити, съобщава изданието Физ. орг., цитирано от БТА.

Специалистите от университета в Ерланген са представили резултатите от изследването си на конференцията на Американското химическо дружество (ACS) и сериозно са впечатлили публиката.

Технологията включва потапяне във водата на наночастици от железен оксид, наречени от изследователите „умна ръжда“. Този компонент може да привлича различни замърсители, включително нефт, нано- и микропластмаси (които са най-опасни), както хербицида глифозат. Привличането на определени молекули зависи от предварителното покритие на частиците, но то не струва скъпо и е лесно осъществимо.

Освен това ръждата има магнитни свойства, така че може след това лесно, с помощта на магнит, да бъде отстранена от водата – заедно със замърсителите.

Последната модификация на екипа позволява на ръждивите частици да улавят и естрогенни хормони, които са потенциално вредни за водните организми.

Авторите подчертават, че разработката им е евтина, нетоксична и подлежи на рециклиране.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук