Иван Гешев
на снимката: главният прокурор Иван Гешев

Парламентът одобри доклада на главния прокурор Иван Гешев за свършеното от държавното обвинение от началото на неговия мандат. След дълги дебати документът подкрепиха 117 народни представители, 61 бяха „против“ и 1 глас „въздържал се“.

С две дълги едночасови изказвания главният прокурор Иван Гешев представи акцентите от доклада и отговаряше на въпроси, свързани с наказателното правораздаване. Очаквано, както и при вчерашното си изслушване в Комисията по правни въпроси, ръководителят на държавното обвинение наблегна на положителните резултати в областта на противодействие с битовата престъпност, телефонните измами и корупцията по висшите етажи на властта.

Докладът за дейността на прокуратурата за първите 8 месеца от годината бе внесен в Народното събрание в края на миналата седмица. Отчетът на Гешев се събира на 63 страници с графики, таблици и информация за образуваните досъдебни производства както в цялата страна, така и по районни и окръжни прокуратури.

Гешев: Прокуратурата ще бъде безпристрастна

Изслушването е безпрецедентно, защото не е по годишните доклади за дейността на прокуратурата, а бе поискано от опозиционни депутати за спазването на законите и презумпцията за невинност още в края на юли, малко след първите протести с искането за оставка на правителството и главния прокурор.

На снимката: Иван Гешев

В рамките на дебата бе засегната и темата за фигурата на главния прокурор, както и неговата недосегаемост. Според Иван Гешев като ръководител на държавното обвинение той няма повече правомощия от някои други свои колеги в западна Европа.

„Митът за недосегаемия главен прокурор е политически“, посочи той от трибуната на Народното събрание.

Гешев заяви, че не се притеснява от никакви реформи, отнасящи се до контрола върху дейността на главния прокурор, защото той не възнамерява да извършва престъпления.

„За мен е важно прокуратурата на Република България да бъде отчетна и прозрачна, нямаме притеснение от отчет. Имаме желание за постоянен диалог както с Народното събрание, така и с отделните комисии. Очакванията на българското общество могат да бъдат постигнати само при взаимодействие между трите власти и институциите“, започна с обобщение Гешев и каза, че няма да дава статистика.

Във връзка с разследванията на властимащи той отбеляза:

„Прокуратурата не съобразява действията си с политическите последици“, пояснявайки, че се разследват всички, за които има данни за престъпление, без значение от поста, в който заемат.

Главният прокурор се позова и на европейски изследвания, чиито данни отреждат на страната ни по-скоро средно, а не водещо място по проблеми с корупцията.

„Прокуратурата ще разследва всеки, който е нарушил закона, независимо дали е полицай, протестиращ, социално слаб, министър или дребен чиновник в президентството.”

Той подчерта, че прокуратурата няма двойни стандарти.

„Заявих на колегите ви, заявявам и на вас. Българският главен прокурор, още по-малко българската Прокуратура, няма да позволят да бъдат въвлечени в явно развиващата се вече политическа предизборна кампания. Ние ще продължим да работим без да правим разлика по критериите, които преди малко очертах. Другото, което ще ви помоля, ние нямаме допирно поле с вас, вие сте полето на политиката. Имате право на всякакви политически коментари. Молбата ми е да проявяваме уважение към българските институции, към българската държава. Човек и държава, които не уважават себе си, не ги уважават и другите. За съжаление ние много често показваме, че не уважаваме себе си и собствената си държава. България я е имало преди нас, ще я има и след нас“, каза още Гешев.

Обвинител номер едно даде информация и по някои дела и досъдебни производства, без обаче да навлиза в конкретика. Сред тях бяха обвиняемият бизнесмен Васил Божков и неговата колекция от антики, случаят с влизането на разследващи с президентството и други.

Премиерът Борисов е разпитван за къщата в Барселона

Премиерът Бойко Борисов е дал обяснения за по случая с къщата в Барселона, повтори и пред депутатите в пленарната зала Гешев.

„Последният сигнал е от гражданско движение „Боец“, каза главният прокурор.

И добави:

„Приобщени са медийни публикации, изискани са множество справки. Има активна комуникация с партньорските служби в Кралство Испания. След контакт с българския наблюдаващ прокурор, няколко месеца нямаме информация“, каза Гешев, но обяви, че това не е проблем за приключване на преписката.

Предстои приключване на ревизии на различни търговски дружества, свързани с този казус и снемане на обяснения на още няколко души.

Главният прокурор говори и за снимките и записите с премиера Борисов. Той увери, че е възложено на столичната полиция да направи експертни справки като посочи, че и по този случай премиерът е дал обяснения.

Поискани са обяснения от НСО, възложени са експертизи за автентичността на снимките, които до момента не са изготвени.

Колекцията на Васил Божков

Пред депутатите главният прокурор заяви, че в момента се водят две разследвания срещу Васил Божков и още 10 души с много обвинения.

„От колекцията му са иззети 212 предмета, за които има доказателства, че са регистрирани. Общо 6778 броя предмети са иззети при претърсванията. Предметите се съхраняват в нарушение на всякакви правила, включително в различни кутии с надписи на местата, от които са изкопани. Българската прокуратура ще направи всичко възможно тези предмети да бъдат обект на една съдебно-археологическа експертиза от най-добрите европейски експерти и ще представим тяхната стойност на българските граждани“, обяви Гешев.

По думите му 1 млн. евро струват регистрираните предмети, а цялата колекция е на стойност малко под 7 млн. евро.

„Това са ценности, изкопани от българската земя и са на българските граждани. Ще станат собственост и ще могат да бъдат видени от всеки български гражданин“, обяви главният прокурор.

„Второто разследване касае организирана престъпна група за чисто криминална дейност – убийства, опити за изнасилвания и принуда. Предмет на разследване по това досъдебно производство са убийствата на Йордан Динев, Манол Велев, опита за убийство на Алексей Петров и на още едно лице, чието име на мен лично не ми говори нищо“, каза Гешев.

КТБ

Като конкретен въпрос пред него опозицията от БСП повдигна делото КТБ и постави питане за кредитите от банката, получени от фирми, близки до депутата. „Предмет на разследване по това дело не са кредитополучателите“, отговори от своя страна Гешев, който допълни, че да получиш кредит не е престъпление.

Политическите изказвания

Първа на трибуната след Гешев се качи лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Ние искаме вашата оставка и няма да подкрепим доклада”, каза му тя.

И добави:

„Докладът е много статистика, а не отговори на важните за обществото въпроси, които вълнуват българските граждани“, разкритикува съдържанието на документа лидерът на опозицията.

Корнелия Нинова припомни, че в миналото опозицията внесе законопроект, с който предлага съдебен контрол върху постановленията на даден прокурор, с които отказва да образува досъдебно производство. Нинова посочи още, че главният прокурор отхвърля тази възможност по принципни съображения и попита Иван Гешев какви точно са те.

На снимката: Корнелия Нинова

„Не са ли готови експертизите на записите и снимките на чекмеджето с парите, които обявихте още преди месеци, че правите? Колко време е необходимо, за да отговорите на българското общество автентични ли са снимките от спалнята от премиера. Автентични ли са парите в чекмеджето? Автентичен ли е гласът в онези записи, в които има данни за престъпление? На прокуратурата е ролята да каже дали има такива данни, но аз допускам, че такива има. Кога мислите, че тези експертизи ще се произнесат?“, настоя Нинова.

От името на парламентарната група на БСП тя попита и какво е станало с всички 15 сигнала, пуснати от началото на мандата на настоящия парламент и касаещи корупция по високите етажи на властта.

По думите ѝ до този момент отговор няма, а сигналите са засягали важни за обществото теми, сред които строежа на преградното съоръжение на границата с Турция, както и твърдението, че политици са получавали нерегламентирани плащания от КТБ.

Антон Кутев от „БСП за България“ отбеляза, че прокуратурата работи с бавни темпове по разследвания от голям обществен интерес.

„Разполагате с пълна справка за Барселона, но аз не разполагам с никакъв резултат“ – заяви той по време на изслушването на главния прокурор в парламента.

Кутев разкритикува прокуратурата, че месеци наред не можела да установи кой е записвал и снимал Борисов при все, че са му снемали обяснения три пъти. Той припомни, че няколко часа по-рано Цвета Караянчева е казала, че и тя не знае дали записът е автентичен.

„И милата г-жа Караянчева не знае премиерът нарекъл ли я е по определен начин или не“, коментира Кутев.

На снимката: Антон Кутев

„Ако с такъв темп разследвате кражбата на коли, убийте ме, не разбирам как сте ги намалили, според мен Covid-19 ги е намалил повече“, каза още социалистът.

Антон кутев отправи последната реплика заради констатацията в доклада на главния прокурор, който след обилните статистически данни за спада в кражбите от жилища и на коли, както и на грабежите, попита депутатите „в кой предишен период е свършено повече“?

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!