Македония, парламент

Новото правителство на РС Македония, което ще бъде оглавено от Димитър Ковачевски, ще се състои от 21 човека. СДСМ и коалицията ще имат 12 министри, ДСИ 6, а „Алтернатива” – трима. Новият кабинет ще има един министър повече – министър без ресор, който ще бъде от квотата на „Алтернатива”. Съставът ще бъде гласуван на 15 януари.

В бъдещия кабинет няма да участват осем от досегашните министри, включително премиерът Зоран Заев. Никола Димитров вече няма да бъде вицепремиер по европейските въпроси. Радмила Шекеринска освобождава поста на министър на отбраната. Няма да бъдат членове на правителството и досегашните министър на отбраната Венко Филипче, на образованието Мила Царовска, на труда и социалната политика Ягода Шахласка и на културата Ирена Стефоска.

На тяхно място ще бъдат назначени досегашният министър на правосъдието Боян Марчич (СДСМ) като вицепремиер по европейските въпроси, Славянка Петровска (СДСМ) за министър на отбраната, Беким Сали от „Алтернатива” ще поеме здравното министерство, а досегашният министър на информационното общество и администрацията Йетон Шакири (ДСИ) ще ръководи Министерството на образованието и науката. Министър на труда и социалната политика ще бъде Йована Тренчевска (СДСМ), а Бисера Костадиновска – Стойчевска (СДСМ) поема културното министерство.

Адмирим Алити от „Алтернатива” е предложен за министър на информационното общество и администрацията, а съпартиецът му Джемаил Чупи е предложен за министър без ресор, който ще отговаря за диаспората.

В новото правителство на Ковачевски поста си запазва вицепремиерът по икономически въпроси Фатмир Битичи (СДСМ), а Славица Гърковска (СДСМ) ще бъде вицепремиер, отговарящ за борбата с корупцията и престъпността.

Министерството на правосъдието ще бъде ръководено от университетският професор Никола Тупанчевски (СДСМ). Оливер Спасовски остава министър на вътрешните работи. Поста си на външен министър запазва и Буяр Османи (ДСИ), както и министрите на транспорта Благой Бочварски (СДСМ), на финансите Фатмир Бесими (ДСИ) и на икономиката Крешник Бектеши (ДСИ). Горан Милевски (ЛДП/в коалиция със СДСМ) ще продължи да бъде министър на местното самоуправление. Няма да има промяна и в ръководството на Министерството на околната среда и пространственото планиране, където начело остава досегашният министър Насер Нуредини (ДСИ).

Министерството за политическата система и отношенията между общностите ще продължи да се оглавява от Артан Груби (ДСИ). Начело на Министерството на земеделието, горите и водното стопанство се връща Люпчо Николовски (СДСМ).

 Дебатите във връзка с избора на правителство може да продължат най-много два дни, а съставът на кабинета трябва да се гласува след това, т.е. най-късно до 24:00 ч. на втория ден (до полунощ в неделя). Правителството се смята за избрано, ако за него са гласували мнозинството от общия брой депутати в парламента.

Съгласно Устройствения правилник на парламента, кандидатът за министър-председател представя програмата и предложението за състав на правителството по време на заседанието, на което ще се гласува за него. Гласуването се извършва след цялостното представяне на състава на правителството с явно гласуване.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!