Здравко Здравков
На снимката: арх. Здравко Здравков

Главният архитект на София арх. Здравко Здравков ще бъде призован като свидетел по делото срещу бившият зам.-кмет на столицата Евгени Крусев. Той ще бъде призован за заседанието, което е насрочено за 5 декември. Освен него по делото ще бъдат призовани и още свидетели, които бяха допуснати по искане на защитата. Сред тях е и изпълнителният директор на столичния „Метрополитен“ Стоян Братоев.

Менко Менков, адвокатът на нарочения за виновник за „Графа“ Крусев,  посочи, че те не са били разпитани в досъдебното производство.

„Ние искахме да бъдат разпитани, но прокуратурата тогава отказа да бъдат разпитани всички тези участници в общинския експертен съвет по устройство на територията, които са 29 души, – всички най-добри специалисти, – и които са извършили становището по промяна на проекта по съответния законен ред, и който е променен от главният архитект“, обясни защитникът.

Менков подчерта, че искат тези свидетели, тъй като им било отказано на досъдебното производство да бъдат разпитани, но сега съдът ги допусна. Адвокатът посочи, че искането му да бъдат разпитани около 12 свидетели, е било допуснато от съда. Здравков и Братоев са членове на експертния съвет и са поискани да бъдат разпитани като такива.

По делото днес също бяха разпитвани свидетели, сред които и инж. Асен Тасев, – който е председател на съвета на директорите на „Столичен Електротранспорт“.

„Мисля, че този релсов път е най-добрият, който е правен на територията на София за последните 30 години след ремонта“, каза той пред репортери.

Процесът е заради ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев”. Крусев завеждаше ресор „Транспорт и транспортни комуникации” в общината. Той бе предаден на съд за това, че в периода от 27 юни 2018 г. до 5 декември 2018 г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, е нарушил служебните си задължения по Закона за обществените поръчки, както и задълженията, възложени му със Заповед на кмета на Столична община. Предприел e действия за съществено изменение на сключения договор с „Джи Пи Груп“ АД за обществена поръчка, с което е набавил облага за „Джи Пи Груп“ и допринесъл за значителни вредни последици за Столична община от заплатени на дружеството строително-монтажни работи на завишени цени в размер на 621 194,01 лева с ДДС, както и заплатени неизпълнени количества и обеми строително-монтажни работи в размер на 298 669,54 лева с ДДС – или общо 919 863,55 лева с ДДС.

Така са създадени условия за финансови корекции на основание чл. 70, ал. 1, т. 10 от Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, във връзка с чл.2, ал.1, раздел III от приложение 1 от Наредбата за посочване на нередности. Завишените цени в полза на „Джи Пи Груп“ се определят от разликата в офертната цена на обществената поръчка на спечелилия и класирания на второ място участник, който предложил същата подложка на релсовия път, положена при изграждане на трасето.

Освен това, съгласно изменението на проекта, в кривата на ул. „Алабин“ и ул. „Граф Игнатиев“ били положени 144 м обикновени релси, а не предвидените в договора за обществена поръчка. Те били актувани два пъти с два протокола, с което общината е била ощетена с още 21 707,14 лв. с ДДС.

На Евгени Крусев му бе наложена мярка за неотклонение „Подписка“ и забрана да напуска страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук