„Налице са значителни технически уязвимости, които поставят под съмнение достоверността и точността на получените от Агенция „Митници“ данни“, пише в станалия публичен днес в парламента секретен доклад на ДАНС от 2017-а  за състоянието на информационната система за акцизите БАЦИС. Анализът на харддиска на основния компютър на системата показва, че към датата на проверката системата е позволявала неоторизиран достъп. Тя е работила под операционна система Windows XP, която към 2016 г. е със спряна поддръжка от производителя поради установена невъзможност да бъде осигурена надеждна защита, се казва в доклада на службата.

Установено е, че е ползвана една и съща парола за 340-те устройства на системата в отделните данъчни складове. Достъпът до тях е ставал чрез компютър, който, освен че е ползвал Windows XP, е бил с активни програми Skype и ICQ,  което създава рискове за неоторизиран достъп.  Не са водени и лог файлове за проследяване на достъпа до системата, за осъществената комуникация и т. н. Системата е уязвима на елементарни пробиви, продължават с констатациите си експертите в официалния, досега секретен доклад на ДАНС, получен днес от депутатите на извънредно заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси.

Главният прокурор Сотир Цацаров оспори пред участниците в заседанието твърдението на представителя на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев, че за 6 месеца имало изтрити близо 300 000 записа от системата за акцизите на агенция „Митници“ (БАЦИС). Заедно със Сотир Цацаров депутатите изслушаха днес още председателя на ДАНС Димитър Георгиев,  финансовия министър Владислав Горанов и ръководството на агенция „Митници“. Повод за заседанието станаха публично огласените твърдения за ненадеждност и пробиви в БАЦИС. Това е и един от мотивите за искането на вот на недоверие към кабинета, внесен от БСП. Корнелия Нинова обяви при внасянето на мотивите за вота директно, че “ приходните агенции на държавата са пробити“.

Дебатите по вота са утре в НС. Темата за незащитената система и пробивите в нея доби публичност покрай вота на недоверие на правителството, внесен от БСП и насрочен за обсъждане в парламента на 23 януари. Социалистите използват доклада на ДАНС за „пробитата“ система за част от мотивите си за исканата оставка на кабинета заради корупция.

На днешното изслушване бе дадено разрешение и стенограмата от изслушването на Цацаров в комисията за борба със сивата икономика от 16 ноември 2017 г. да бъде разсекретена. Депутатите получиха копие от нея.

Цацаров потвърди всичко казано от него в парламента от ноември 2017-а, като разясни, че след получения тогава сигнал за пробив в системата е имало проверка и наблюдаващият прокурор от Софийската градска прокуратура е отказала да образува досъдебно производство. Мотивът: няма данни в проверката на ДАНС за длъжностни престъпления или безстопанственост.

Свързано с техническата изрядност на системата, „прокуратурата не е могла да установи дали БАЦИС е била обект на компютърно престъпление. Липсата на лог файлове не позволявала да се  установи имало ли е нерегламентиран достъп до данните в системата на митниците“.

За 6 месеца от Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) са изчезнали около 300 000 трансакции, което означава стотици милиони левове, тъй като зад всяка трансакция стои влакова композиция или танкер с горива.

Това обяви днес пред медиите официално изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Делчев каза още, че системата е струвала на предприемачите 150 милиона лева, като още стартово, през 2013-а е била приета с много констатирани недостатъци след приет ангажимент те да бъдат бързо отстранени, но това още не е направено въпреки многократно подаваните сигнали.

За проблеми в акцизната система на митниците, която работи от април 2013 г., публично пръв алармира през 2016 г. генералният директор на „ЛУКойл България“ Валентин Златев като председател  тогава на Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Тогава той обяви в парламента, че е подал сигнал до прокуратурата за слабости на акцизната система, които давали възможности за манипулации.

Днес темата продължи приемникът на Валентин Златев в БПГА Делчев.

Тези пари ги плащаме ние, това са допълнителни стотинки върху цената на всички горива, а след това плащаме и още за поправката и нагаждането на системата, остро коментират от Българската петролна и газова асоциация.Много години ние в разговори с Агенция „Митници” казвахме, че системата може да бъде манипулирана – отговаряха ни: „Няма такова животно“,  припомни Делчев.

Именно липсата на ответни действия и мерки от страна на митниците стана причина още през 2016-а браншовата организация да сезира главния прокурор, а той – ДАНС. Тогава ДАНС изработва секретен доклад, който потвърждава опасенията на бизнеса – в системата могат да влизат както митничари, така и ИТ специалисти от поддръжката.

Всички те са могли да влизат в системата и да заличават трансакции, без да оставят следа. Всяка трансакция може да бъде влакова композиция или танкер, за които след това не се плаща акциз, обясниха отново и тези дни от асоциацията.

Проблемът е както оставената възможност за манипулиране на системата, така и даденото разрешение за внедряването на тази уязвима система. Тя е санкционирана от директора на Агенция „Митници“при явен риск в сектора на горива да остава гигантски сив сектор, подчертават от асоциацията.

Днес Сотир Цацаров отново не отрече нито една от констатациите на ДАНС, в който се говори за технически уязвимости на информационната система. Използва дори много образно описание за констатираното. Каза : „системата БАЦИС  се оказва по доклада развален водомер, през който не се знае какво минава“.

Същевременно припомни, че и миналата година сигналът за нередности в БАЦИС е дошъл от Българската петролна и газова асоциация.  В процеса на проверката на прокуратурата и ДАНС са били изискани данни от всички членове на въпросната асоциация, но нито една от компаниите в нея тогава не е изнесла данните, за които Делчев говори днес – че е имало изтриване на записи в системата.

Финансовият министър Владислав Горанов и директора на агенция „Митници“ остават категорични, че няма как да има проби в системата на митниците, щом според числата от 2012 г. насам има постоянен ръст на събираемостта на приходи  бюджета, в това число и от акцизни стоки.

Със сигурност темата за проблемите с БАЦИС с всички твърдения и доказателства „за“ и „против“ възможни или случили се манипулации ще продължи в пленарна зала по време на дебатите по вота на недоверие, поискан от Корнелия Нинова и БСП.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук