Лютви Местан
на снимката: Лютви Местан.

Главният прокурор взе на специален надзор разследването срещу Лютви Местан и възложи на прокурори от ВКП да оказват засилена методическа помощ на прокурорите от Окръжна прокуратура Кърджали.

Местан е обвиняем за причиняване на катастрофа, при която загина 6-месечно бебе.

Инцидентът стана на 14 април близо до прохода „Маказа”, при разклона за село Загорско.

Според разследващите и близките на пострадалите, политикът е отнел предимството на друг автомобил, в който се е возело цяло семейство.

Местан обаче твърди, че другата кола се е движела в насрещното с голяма скорост и го е ударила челно.

Разследването се осъществява под наблюдението на Окръжната прокуратура.

Ден по-късно Местан бе привлечен към наказателна отговорност.

Лидерът на ДОСТ първоначално беше арестуван, а след това му беше определена гаранция от 10 000 лв., която падна отново в кърджалийския съд, като тогава мотивът беше, че размерът на сумата не е оправдан от прокурорите с ясни данни за имотното състояние на политика.

По-късно това беше прецизирано и гаранцията беше наложена.

Днес от прокуратурата съобщиха, че до Сотир Цацаров постъпиха молби от пострадалите родители на починалото дете за осъществяване на постоянен надзор върху разследването.

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на прокурори от Върховна касационна прокуратура да оказват засилена методическа помощ на наблюдаващите прокурори от Окръжна прокуратура – Кърджали като прецени, че досъдебното производство се отличава с фактическа и правна сложност и е със засилен обществен интерес, тъй като обвиняемият Местан е публична личност, лидер на политическа партия.

Взети са под внимание и отправените молби за това от родителите на пострадалото дете.

По делото предстои да бъдат извършени множество процесуално следствени действия и да бъде привлечен по- голям експертен и аналитичен ресурс. Това налага оказването на организационна помощ и цялостна подкрепа на наблюдаващите прокурори от ОП – Кърджали.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук