Народното събрание ще обсъди на второ четене промените в Закона за оръжията и боеприпасите, с които се въвежда разрешителен режим за газовите оръжия и за тези, използвани за възстановки.

Депутатите ще обсъдят обединения законопроект за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, внесени от Министерски съвет и „Обединени патриоти“.

С промените се въвежда забраната за придобиване, съхранение, носене и употреба на автоматични огнестрелни оръжия, преработени в полуавтоматични, както и употребата на пълнители с голям капацитет.

Ограничението не касае фабрично произведеното полуавтоматично оръжие, както и вече регистрираното, преработено от автоматично.

Промените засягат реда за временно ползване на ловно оръжие от чужденци при ловен туризъм.

Въвеждането на забраната е в резултат от транспонирането на европейските изисквания относно контрола на придобиването и притежаването на оръжие.
В дневния ред на парламента са и първо четене на промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, с които се предвижда български граждани, участвали в мисии и операции на въоръжените сили на България извън територията на страната, да могат да ползват социалните кухни към министерството на отбраната и да бъдат подпомагани с парични средства.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!