Генерал Бипин Рават
На снимката: Генерал Бипин Рават

Главнокомандващият на отбраната на Индия генерал Бипин Рават и съпругата му са сред 13-те души, загинали в катастрофата с хеликоптер днес, съобщиха от военновъздушните сили.

„С дълбоко съжаление трябва да съобщим , че вече е установено, че генерал Бипин Рават, г-жа Мадхулика Рават и още 11 души на борда са загинали при злополучния инцидент“, обявиха от ВВС в Twitter.


По-рано днес хеликоптер, превозващ главнокомандващия на отбраната на Индия, генерал Бипин Рават, се разби в южния щат Тамил Наду.

63-годишният началник на отбраната е пътувал с хеликоптер Ми-17V5 руско производство. Той и съпругата му са били на борда заедно с други офицери и са се насочили към Колежа за персонала на отбранителните служби.

През декември 2019 г. в Индия е създадена длъжността началник на щаба на отбраната. Началството на отбраната координира дейността на всички части на индийската армия – сухопътни войски, военновъздушни сили и военноморски сили. Наред с другото, Начщтаба по отбраната координира с националното правителство закупуването на отбранителни технологии и оръжия.

Генерал Рават е първият началник на Генералния щаб на отбраната на Индия и е смятан за близък до министър-председателя Нарендра Моди. Рават произхожда от военно семейство, в което няколко поколения са служили в индийските въоръжени сили. Генералът, който има зад гърба си четири десетилетия служба, е командвал силите в администрирания от Индия Кашмир и по линията на фактически контрол, граничеща с Китай. Има заслуги за потушаване на бунтовническите действия по североизточната граница на Индия и ръководи трансгранична операция за борба с бунтовниците в съседен Мианмар.

Военновъздушните сили заявиха, че се провежда разследване на инцидента.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!