Владо Бучковски
На снимката: Владо Бучковски

Ако не се договорим със София сега, докато Заев е министър-председател, ще влезем в нова несигурност. Той остава на позицията да приключи този преговорен процес с новия български министър-председател. Това заяви специалният пратеник на македонското правителство за България Владо Бучковски в интервю за „Дойче веле“.

„Оптимист съм, че ще има резултат в спора с България. Очакваме един от приоритетите на новото българско правителство да бъде именно „македонският въпрос”.

Той подчерта, че РСМ остава въпросът „кога“ и е изключително важно за определяне на времеви срок за намиране на компромисно решение и премахване на блокадата от страна на България.

Прекалено дълго чакахме в България да има политическо правителство. Все по-сигурно е, че следващата седмица тя ще получи ново правителство начело с Кирил Петков. Всички конкретни резултати от водените до момента преговори трябва да се съгласуват с новото правителство в България, последвано от междуправителствена сесия под председателството на двамата външни министри.

Относно казаното от Петков, че „даването на „зелена светлина“ на преговорите за присъединяване незабавно, без обсъждане, само ще укрепи националистите и в двата лагера“, Бучковски коментира, че шест месеца биха променили напълно настоящите очаквания на македонските власти, които подчертават, че трябва да се използва декемврийско-януарският „прозорец на възможности“.

Бучковски припомни, че следващото председателство на ЕС е във Франция, в която има президентски избори през април, затова няма много време преди началото на кампанията им.

В заключение той обобщи, че очаква конструктивен подход от българска страна и промяна в методологията на прилагане на Договора за приятелство и сътрудничество, както и интензивна работа на съвместни работни групи в различни области – икономика, инфраструктура, образование, култура, човешки права, но и засилена работа на съвместната „Експертна комисия по исторически и образователни въпроси“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук