земя, глобално затопляне

Глобалното затопляне настъпва и хората на Земята трябва да направят всичко, за да спрат увеличението с един, два или три градуса. Европейският съюз ще намали емисиите на парникови газове с най-малко 55% до 2030 г. Целта е до 2050 г. ЕС да стане неутрален по отношение на климата. Екологичният преход на Стария континент е неизбежен. Той е задължителен. Задължителен трябва да бъде навсякъде.

Климатичните модели, цитирани в Третия доклад за оценка на Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC), прогнозират, че глобалните температури могат да се покачат с до 5,8°C до края на двадесет и първи век.

За да разбере какво ще се случи, ако светът се затопли с толкова много, журналистът Марк Линас създаде хиляди научни статии, занимаващи се с това как изменението на климата е повлияло на живота на Земята в миналото. Резултатът от работата му е книга, озаглавена „Шест степени“.

Увеличение с един градус би довело до условия като тези от холоценския максимум преди около 6000 години, изчислява briangwilliams.us, цитирано от „Дарик“. Тогава голяма част от Съединените щати преживяха ужасна суша.

Арктическият лед ще се стопи,

отстъпвайки място на океанската вода, която ще абсорбира повече топлина от леда и ще доведе до допълнително затопляне. Видовете могат да изчезнат в чувствителни райони като тропическите гори на североизточна Австралия. Ниско разположените островни нации ще бъдат застрашени от покачването на морското равнище.

Повишаване с два градуса би причинило тежки суши и недостиг на вода във вътрешността на Китай. Тъй като въглеродният диоксид се натрупва, океаните на Земята ще станат по-кисели и по-малко способни да поддържат живот. Тъй като морските създания, които абсорбират въглероден диоксид, умират, повече въглероден диоксид остава в атмосферата. Европа ще страда от чести горещи вълни, тежки като смъртоносната през 2003 г., която беше наречена събитие „веднъж на хиляда години“. Тъй като температурите се повишават по-бързо на по-висока надморска височина, планинските ледници ще продължат да се топят и ледената покривка на Гренландия ще започне да изчезва. Покачването с два градуса може да изложи на риск от изчезване стотици хиляди растителни и животински видове.

Увеличение от три градуса би породило

„супер урагани“, по-мощни от всичко,

което хората са изпитвали досега. Ел Ниньо и екстремното време, което носи, може да стане почти постоянно явление. По-високите температури биха донесли суша в Южна Африка, принуждавайки живеещите там да бягат и да се борят за оцеляване. Мусоните в Азия ще станат по-интензивни, но по-малко предвидими. В същото време по-високите температури биха стопили масивните ледници в Азия, лишавайки големи части от континента от водата, необходима за отглеждане на култури и генериране на електричество. Все повече и повече култури ще достигнат своя „праг на термична толерантност“, отвъд който не могат да растат. Докато почвата се затопля, бактериите ще разграждат огромните количества въглерод, съхраняван вътре, връщайки го в атмосферата като въглероден диоксид. Дъждовните гори в басейна на Амазонка биха отстъпили място на пасища, може би в резултат на гигантски горски пожар, и може би ще се превърнат в пустиня от типа на Сахара.

Ако температурите се покачат с четири градуса, Северният ледовит океан ще се освободи от лед за първи път от няколко милиона години. Ледената покривка на Западна Антарктика може да се срути в океана, повишавайки нивата на океана с 4,6 м. или повече. Крайбрежните райони като Ню Йорк ще бъдат наводнени и милионите, които живеят там, ще бъдат принудени да навлязат в сушата. Земята, където могат да се отглеждат култури, ще стане по-оскъдна и масовият глад ще бъде трудно да се избегне. По-високите температури ще разтопят вечната замръзналост в Сибир, Аляска и Северна Канада, освобождавайки стотици милиарди тонове парникови газове, които са били задържани вътре от минусови температури в продължение на милиони години. Южна Европа може да стане толкова гореща, че живеещите там да се превърнат в климатични бежанци.

Увеличение от пет градуса ще изпразни

повечето от подземните резервоари на планетата от вода, което ще затрудни все още отглеждането на култури. Конкуренцията за оставащата обработваема земя в света може да накара Китай да нахлуе в Русия и Съединените щати да нахлуят в Канада. Все по-често хората ще се концентрират към полюсите и населението на Земята може да падне до един милиард или по-малко. Условията биха могли да наподобяват тези отпреди около 55 милиона години, когато нивата на въглероден диоксид са надхвърляли 1000 части на милион и океаните са били киселинни. През това време ще се случи масово измиране на морски обитатели.

Оставено без контрол, глобалното затопляне може да доведе до условия, подобни на тези в края на пермския период, преди около 250 милиона години. Това катаклизмично събитие унищожи почти целия живот на Земята. Учените не са сигурни какво го е причинило, но една от възможностите е парниково събитие, което е повишило глобалните температури с шест градуса. Океаните са били почти негостоприемни за живот, бушували свирепи урагани и изригващи вулкани изпускали големи количества въглерод в атмосферата. При плюс шест градуса хората също са застрашени от изчезване.

Още актуални анализи – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук