Румен Радев
Румен Радев.

5-ите поред за 2 години парламентарни избори в България едва ли ще преодолеят политическата парализа, най-вероятно в изборната нощ основният печеливш ще бъде президентът Румен Радев и това ще продължи да носи последици за външната политика на натовската държава, докато в Украйна тече война.

Не е съвсем ясно какви са целите му. Той е хлъзгава и представяща се в различни роли личност, но никой не се съмнява в амбицията на 59-годишния бивш пилот да дърпа конците в управлението и да остане в политиката след края на мандата му през 2026 г.

Това пише престижното европейско издание „Politico“ в остър анализ на състоянието на България дни преди изборите. Заглавието също е показателно: „Републиката на Радев: Безизходицата в България дава власт на нейния неуловим президент“

Изборите в неделя едва ли ще прекратят дългия застой в България, прогнозира „Politico“. Това означава, че нощта след изборите отново ще бъде на енигматичния Румен Радев.

Българските президенти обикновено имат предимно церемониални функции. Но

абсолютната каша в българските парламентарни партии

през последните 2 години означава, че бившият пилот на „МиГ-29“ и командващ ВВС сега играе твърде голяма роля, като назначава служебни правителства. Това има сериозно отражение върху външната политика на членуващата в НАТО държава по време на войната в Украйна.

Какъв е неговият дневен ред? Борец против корупцията или проруска марионетка? Той е твърде хлъзгава и гъвкава личност, за да бъде притиснат. Но никой не се съмнява в амбициите му да дърпа конците.

Той бе малко познат, преди да излезе на сцената и да спечели президентските избори през 2016 г. Номиниран бе от социалистите – наследници на свързаните с Москва бивши комунисти. Изгради имиджа си в годините преди политическата си авантюра с авиошоута, в които изпълняваше спиращи дъха лупинги със своя изтребител, коментира „Politico“.

И двете главни съперничещи си групи, борещи се на изборите в неделя, са ръководени от негови лични противници – Бойко Борисов и Кирил Петков. Проучванията дават и на двете групи подкрепа от 26%, поради което е твърде вероятно властта отново да бъде съсредоточена в ръцете на Радев, а балканската страна да тръгне към 6-ти поред избори.

За хората отвън главният фокус е позицията на Радев за Русия

Меко казано, президентът избягва сблъсъци с Москва. Подобно на Борисов при над 10-годишната му доминация в българската политика, той ходи по тънко въже между Брюксел и Кремъл.

През 2021 г. Радев си докара главоболия, когато обяви Крим за руски. Изказването разгневи украинското правителство и накара американското посолство в София да изрази дълбока загриженост. И макар по-късно Радев за намекна, че анексията на полуострова през 2014 г. е нарушение на международното право, противниците му видяха в коментара доказателство на проруските му възгледи.

Докато избухването на войната в Украйна принуди много европейски политици да променят позицията си към руския президент Владимир Путин, то не успя да накара Радев да смени изчаквателната си позиция. Възгледите му, често хитри и прикрити зад двойнствена риторика, предизвикаха ред протести. Демонстранти поискаха оставката му, като скандираха лозунги като „София не е Москва“.

През октомври 2022 г., когато 9 източноевропейски страни изразиха подкрепа за кандидатурата на Украйна за НАТО, Радев не подписа декларацията, като заяви, че това би означавало война между НАТО и Русия.

След многомесечни разгорещени дебати, през ноември 2022 г. България най-накрая гласува за изпращане на оръжие за Киев.

Решението разгневи Радев

и той разкритикува партиите „войнолюбци“.

„България не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна, – каза той пред журналисти в Брюксел след Европейския съвет миналата седмица. – Ние сме ангажирани само със снаряди, които могат да отидат в наши партньори и съюзници, ако те поискат от нас. Ясен ли съм вече?”

Въпросът за въоръжаването на Украйна и позицията за войната показва разделението в националната политика. Евродепутатката социалистка Елена Йончева хвали Радев като политик с „най-голямото обществено доверие“ и споделя традиционната партийна линия, че „снабдяването на Украйна с оръжия води само до още по-голяма ескалация на военните действия“.

Макар Радев още да се радва на относително висока популярност в сравнение с други български политици, рейтингът му понесе сериозен удар, като спадна от 51% през февруари 2022 г. на 36% през декември според проучване на „Алфа рисърч“.

Бившият премиер Иван Костов заклейми Радев като

„агент на руско влияние“

и настоя, че той е превишил своите правомощия с изказването си за оръжията.

„Той отказва да бъде президент на цялата страна“, оплака се Костов пред БНР, като изтъкна, че Радев действа като президент на левицата и проруската крайна десница.

Според политолога Димитър Бечев възгледите на президента са популистка реторика, целяща да се хареса на проруските избиратели в България, които са многобройни по исторически причини. България е най-свързана с Русия страна от ЕС. Бечев обаче изтъква, че в международен план Радев не е толкова проруски, колкото твърдят критиците му.

„В крайна сметка България не спря да изнася оръжия за Украйна, дори след като на власт дойде служебното правителство на Радев“, казва политологът, имайки предвид падането на прозападното правителство на Кирил Петков, тайно въоръжило Украйна въпреки съпротивата в редиците на коалицията.

На същото мнение е и друг политолог – Даниел Смилов. „Главното в политиката на Радев е да разпалва проруски симпатии в обществото. Но България ще продължи да изпраща оръжия въпреки призивите му“, казва той.

Радев изгря като

политически скандалджия

на фона на протестите срещу корупцията през лятото на 2020 г. След като прокурори обискираха президентството и задържаха да кратко двама служители на администрацията, много хора видяха в това отговор на критиките на Радев към главния прокурор Иван Гешев. Много хора не вярват на прокуратурата и я смятат за оръжие на мафията.

Радев открито подкрепи протестите, настояващи за оставка на премиера Бойко Борисов и Гешев. Критиките му срещу тогавашното правителство предизвикаха възхищението на тези, които нямат търпение за промяна и настояват за реформи в борбата с корупцията.

„Той е политик, който се възползва от всяка възможност за засили своите позиции и влияние“, казва Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“.

По думите й по време на управлението си Радев успя да развали отношенията си с всички политически партии.

Според Димитър Бечев последните години на политически хаос позволиха на Радев да упражнява неочаквано голяма власт. Служебното правителство е отговорно за провеждането на редовни избори. Законът обаче не предвижда „спирачки и баланси“ за отговорност на президента или назначените от него хора.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук