Фалшив пясък в Бодрум
Белият пясък на някои плажове в Бодрум се оказа фалшив

Хотели на средиземноморския бряг на Турция наскоро предизвикаха спорове с трикове, насочени към примамване на гости, които бяха осъдени като „вредни“ за местния морски живот. Когато бе установено, че белият им пясък всъщност е блестящо бяло лустро, изработен от мрамор или кварцов прах, започнаха разследвания, глоби и обществен протест.

Експертите твърдят, че на пръв поглед безобидният трик е по-вреден, отколкото се смяташе досега и би могъл да окаже влияние върху биоразнообразието в района

Фалшив бял пясък

Популярни хотели, особено в Бодрум, най-известният курортен град в Турция на югозапад, използваха внос на известния „бял пясък” от Малдивите в началото на века, но увеличаването на цените по-късно ги принуди да внасят подобен тип пясък от езерото Салда в Западна Турция – иначе известно като „Малдивите на Турция“.

Откакто влезе в сила забрана за вземане на пясък от езерото, хотелиерите се насочиха към мраморни кариери в региона. За мнозина мраморният или кварцовият прах е неразличим от естествения бял пясък.

Вредите за екологията

Професор Уюр Сулу от университета Еге казва, че промените в естествената среда на плажовете засягат морската флора и фауна.

Пред агенция „Демирьорен“ професорът заяви, че плажовете имат свое биологично разнообразие и че всяка външна намеса, независимо колко е тривиална, ще ги засегне.

„Всяко пясъчно зърно има собствено тегло и смесването му с друг материал разваля хомогенната природа на плажа. Дъждовната вода, вятърът и вълните причиняват ерозията на неестествения материал и в крайна сметка го пренасят в морето. След около четири месеца ще видите замърсяване по крайбрежието. Мраморът или кварцовият прах замъгляват водите и оказват влияние върху тяхната прозрачност и други характеристики като светлинното пропускане“, предупреди той.

Глоби за хитреците

В рамките на шест дни на собствениците на седем хотела, частен плаж и три сгради беше разпоредено от местните власти да премахнат фалшивите бели пясъци по крайбрежната ивица. На тях също бяха наложени глоби.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук