Швеция, коронавирус
Шведският модел за справяне с кризата изглежда се движи към провал

Решението на шведското правителство да върви по свой път срещу коронавирус вече придоби политическо измериние. В сряда, в първия дебат на партийните лидери в парламента от началото на пандемията, опозиционните политици продължиха да нападат премиера Стефан Льовен, заявявайки, че шведската смъртност от COVID-19 и невъзможността да защитят жителите на домовете за възрастни хора представляват сериозни провали.

„Днес казах същото, което казвах: тестването се движи твърде бавно и правителството няма контрол върху ситуацията“, каза за „Политико“ Улф Кристерсон, лидер на дясноцентристката „Партия на умерените“ – най-голямата опозиционна партия в парламента – докато напускаше парламентарната сграда.

Джими Екесон, лидер на крайнодесните шведски демократи, заяви, че правителството е било твърде бавно в реакцията си на кризата и е реагирало, е направило сериозни грешки.

„В началото бяха направени неправилни преценки за това колко опасен е вирусът – каза той пред „Политико“ – Вирусът беше оставен да се разпространи.“

Роптаенето подчертава, че депутатите от опозицията бързо изоставиха мотива „Обединете се около знамето“ /пред опасността – бел. ред./, за да се дистанцират сега от правителствения отговор на кризата, тъй като смъртността от COVID-19 скочи и избирателите започнаха да губят вяра в уникалния подход на Швеция без затваряне на страната.

Проучване на социологическата агенция „Новус“ за обществения телевизионен оператор SVT, публикувано в края на миналата седмица, показа, че делът на анкетираните с „много или доста висока увереност“ в способността на правителството да се справи с коронавируса падна до 45 процента през юни от 63 процента през април.

В същото време критиките към държавния епидемиолог Андерш Тегнел и Агенцията за обществено здраве се засилват, тъй като неуспехите, особено разпространението на коронавируса в домовете за възрастни хора, стават все по-очевидни.

Тегнел призна, че е трябвало да се направи повече за защита на възрастните хора, но каза пред „Политико“ миналата седмица, че все още усеща, че „по-мекият“ подход на Швеция, която остави училищата и бизнеса да бъдат отворени през цялата пандемия, е правилен.

Смяна на Андерш Тегнел?

Главният епидемиолог на Швеция, д-р Андерш Тегнел /снимка: АФП/

Дебатът в сряда в парламента подчерта, че законодателите вече се присъединяват към критиците в научната общност, които отдавна казват, че стратегията на Тегнел да позволи на вируса да се разпространява бавно в обществото ще доведе до ненужна смъртност.

„Правителството трябва да замени генералния директор на Агенцията за обществено здраве, който след това може да назначи друг държавен епидемиолог“, каза Екесон от шведските демократи.

По-резкият тон в Швеция, където парламентарните дебати обикновено са доста спокойно нещо, отразява по-широка европейска картина, тъй като правителствата сега започват да бъдат държани отговорни от политически противници за решения, взети в разгара на пандемията.

В Испания примирието издържа едва до средата на април, а в Белгия избирателите и опозиционните партии бързо се обърнаха срещу премиера Софи Вилмес.

Дали депутатите от опозицията могат да поддържат потенциално вредните удари върху правителствата на своите държави заради коронавируса, ще зависи от различни потоци от данни, показващи всичко /от смъртност до въздействие върху психичното здраве, резултатите в училище и икономически резултати/, които експертите очакват да се използват в идните месеци и години за оценка на различните стратегии на държавите.

За момента шведските лидери са натикани в глуха отбрана

Смъртността на милион жители в страната от COVID-19 остава под тази в най-засегнатите страни в Европа, като Великобритания и Испания, но понастоящем е 10 пъти по-голяма от тази в съседна Норвегия и осем пъти по-висока от тази на Финландия.

В същото време проучванията сочат, че по-малко шведи са развили имунитет към болестта, отколкото се е очаквало, а други страни – от Дания до Чехия – дават ясно да се разбере, че шведите не са добре дошли да посетят страните им това лято.

Все пак картината може да се промени бързо, ако нивата на имунитета в Швеция бързо се вдигнат – което държавният епидемиолог Тегнел все още упорства, че ще се постигне – и Швеция избегне ужасяваща втора вълна от COVID-19.

Дори в онези страни, които в момента се разглеждат като успешни в борбата срещу болестта, експертите предупреждават, че е рано да се решава кой е се е справил добре и кой не.

„Не е моментът да се оценят резултатите от подхода на отделна държава – заяви водещият епидемиолог на Норвегия Фроде Форланд пред „Политико“ – Ние се опитваме да работим в тясно сътрудничество между скандинавските страни, за да се опитаме да научим и да разберем ситуацията и да се подкрепяме взаимно, докато се опитваме да се справим с пандемията.“

Шведският премиер Стефан Льовен, Швеция
на снимката: Шведският премиер Стефан Льовен


Докато се опитваше да защити подхода на правителството си, шведският лидер Льовен каза по време на дебата в сряда, че тестването за коронавирус е било засилено и хигиенните процедури са подобрени чрез обучение в заведенията за грижа за възрастни хора.

„139 000 души са преминали обучение и сега смъртността също спада в домовете за възрастни хора – каза той – Но всяка смърт е трагедия.“

Текст: „Политико“, Заглавие: „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!