На снимката: Доналд Тръмп /ляво/ и Ким Дарък

Британското външно министерство обяви, че неговият посланик в Съединените щати Ким Дарък е подал оставка, тъй като скандалът, породен от скорошните изтичания на писма от посолството, е направил неговата по-нататъшна работа „невъзможна“. Ръководителят на дипломатическата служба на Министерството на външните работи на Великобритания заяви, че е приел оставката на Дарък „с дълбоко лично съжаление“.

Оставката на Дарък идва ден след като президентът Доналд Тръмп заяви, че неговата администрация „не се вълнува от един много глупав човек“. Критиката на американския президент очевидно е причинена от изтеклите съобщения, публикувани във вестник „Дейли Мейл“, в който се казва, че британският посланик характеризира Тръмп като „неспособен“ и „некомпетентен“ и прогнозира, че ще „свърши в позор“. Посланик Ким Дарък пише още, че правителството на Доналд Тръмп е „непохватно и нелепо“, а самият президент „излъчва несигурност“.

Доналд Тръмп отговори на публикациите в медиите, като обиди сър Дарък, че бил е „много глупав“, а за Тереза Мей каза, че не е последвала съвета му за Брекзит, а поела по „свой, глупав път“. Последва киритка от страна на Лондон.

„Приятелите си говорят честно и аз ще направя така –  каза външния министър и кандидат за премиер на Великобритания Джереми Хънт – Тези коментари са погрешни и неуважителни към нашия премиер и нашата страна.“

Джереми Хънт каза, че ако бъде избран за премиер, ще остави Ким Дарък на поста посланик в САЩ.

След заплахата на Доналд Тръмп, че „повече няма да работи“ с Дарък, американския Държавен департамент пусна обръщение, че „ще продължава да работи с всеки акредитиран дипломат, докато не получи наставления от Белия дом или президента“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!