Байдън, Капитолия, Тръмп

Президентът Джо Байдън ще отбележи първата годишнина от въстанието на 6 януари 2021 г., като произнесе реч, фокусирана върху „особената отговорност“ на бившия президент Доналд Тръмп при нападението на Капитолия, съобщи Белият дом, предава CNN.

Във Вашингтон, окръг Колумбия, преди една година поддръжници на Тръмп нахлуха в сградата на Капитолия след като тогавашния президент постави под съмнение резултатите от президентските избори през 2020 г.

Събитията от този ден доведоха до втория импийчмънт на Тръмп от Камарата на представителите. Въстанието стартира най-голямото разследване в историята на ФБР, като 700 души бяха арестувани, но стотици нарушители все още са на свобода. Продължава разследването на събитията, довели до бунтовете.

Двама съюзници на Тръмп – Марк Медоус и Стив Банън отказаха да сътрудничат със следователите

Очаква се в речта си Байдън да „изложи значението на случилото се в Капитолия и изключителната отговорност, която президентът Тръмп има за хаоса и касапницата“, съобщават от Белия дом.

„В този момент трябва да решим каква нация ще бъдем“, се очаква да каже Байдън, според подготвените чернови, публикувани от Белия дом в четвъртък сутринта.

„Ще бъдем ли нация, която приема политическото насилие като норма? Ще бъдем ли нация, в която позволяваме на партийните избори да отменят законно изразената воля на хората? Ще бъдем ли нация, която не живее според светлината на истината, но в сянката на лъжата? Не можем да си позволим да бъдем такъв вид нация. Пътят напред е да разпознаем истината и да живеем според нея.“

В профила си в социалната мрежа „Twitter“ американският президент написа:

„Преди една година на днешния ден демокрацията беше атакувана. Волята на народа беше подложена на атака. И нашата Конституция беше изправена пред най-сериозните заплахи. Тази сутрин се отправям към Капитолия, за да говоря за деня на въстанието, състоянието на американската демокрация и накъде отиваме оттук несетне“

 

Въстанието се случи само две седмици преди встъпването в длъжност на Байдън и хвърли сянка върху администрацията на новия президент. Въпреки множеството отхвърлени съдебни дела, неуспешните одити на държавни избори и безброй развенчани твърдения за конспирация, много поддръжници на Тръмп продължават да се съмняват в легитимността на президентството на Байдън.

Говорейки за този жесток ден, включващ пет смъртни случая, се очаква президентът да обсъди „важността на историята, на мирното прехвърляне на властта“, както и какво трябва на Съединените щати, „за да защитят собствената си демокрация и да гледат напред “

Очакванията бяха Тръмп да проведе пресконференция, която дори беше насрочена за годишнината от въстанието. Тя обаче внезапно бе отменена. Вероятно поради предупрежденията, че това ще създаде ненужни проблеми за републиканците и него.

Вместо на пресконференция днес, Тръмп вероятно ще изложи оплакванията си на митинг в кампанията си в Аризона, която е следващата седмица.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук