Goldman Sachs намали прогнозите си за растежа на американската икономика за 2021 и 2022 г. Причината е забавянето на възстановяването на потребителските разходи.

В анализа на екипа на Goldman Sachs, ръководен от Ян Хациус, се прогнозира, че американският икономически растеж през 2021 г. ще достигне 5,6 на сто при предходна оценка за 5,7%, а през 2022 г. ще достигне 4,0% при предишна прогноза за експанзия от 4,4 на сто.

Икономистите на банката добавиха, че понижаването на прогнозите за 2021 г. и 2022 г. обаче се компенсира от повишаване на прогнозите за 2023 и 2024 г.

Банковите анализатори цитират „по-дълготрайното негативно влияние на коронавирусната пандемия върху чувствителните по отношение на Covid кризата разходи за потребителски услуги“ и очакванията, че глобалното предлагане на полупроводникова техника няма да се подобри до следващата година, като същевременно вероятно ще има намаляване на антикризисните фискални стимули.

Те също така очакват някои разходи за услуги и нетрайни стоки да останат през следващата година под нивата от преди пандемията, особено ако преминаването към работа от разстояние намали общите разходи

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!