Ще повярвате ли, ако някой ви каже, че „Самсунг” са произвеждали картечници? Или, че „Фолксваген” правят наденици? Е, истина е.

Макар, че сме свикнали да свързваме споменатите марки с определени продукти, в тяхното портфолио са включени и други стоки, които биха ни се сторили малко необичайни. Ето с какво друго се занимават добре познатите ни компании:

№1 Фолксваген прави кетчуп и наденици

„Фолксваген” произвежда и продава наденици от 43 години. Те са толкова популярни, че компанията ги нарича „най-известният продукт без гуми”. Оказва се дори, че „Фолксваген” продава повече наденици, отколкото коли. През 2015г. са продадени 5,8 милиона автомобили и 7,2 милиона наденици.

Фолксваген, наденици

Колбасът се произвежда в основната фабрика на компанията във Волфбург, Германия. В случай, че се чудите, там се правят и коли. Колбасите са направени от свинско месо и се предлагат в две различни дължини. Има и вегетарианска версия.

В бизнеса с кетчуп, „Фолксваген” се включва през 1997г. Той е по-гъст от обикновения и е с подправки.

Наденичките и кетчупът са много популярни и се продават във фабрики и партньорски супермаркети на „Фолксваген” в Германия.

№2 Самсунг произвежда картечници

Когато си помислите за „Самсунг” сигурно се сещате за телевизори, електроуреди, телефони и други. Картечниците са последното нещо, за което бихте се досетили. Но истината е, че „Самсунг” произвежда картечници за южнокорейската армия.

Компанията е международен конгломерат с интереси в конструкцията, автомобилите, увеселителните паркове, хеликоптерите, болниците, недвижимите имоти, луксозните хотели, текстилната промишленост, химикалите, оръжията и много други.

Самсунг, картечници

Въпросните картечници не са от обикновените, които се „управляват” от хора. Това са оръжия, които използват изкуствен интелект и могат самостоятелно да участват в сражение. Тези оръжия имат камери, далекомери, осветление, разпознаване на глас. Те могат да проследят и идентифицират целта си.

№3 Порше произвежда мед

Щом чуете „Порше”, сигурно се сещате за лъскави спортни коли. Предполагам, че медът не е първото нещо, за което си мислите. Оказва се, че „Порше” отглеждат пчели и продават меда им. Това е сравнително нов бизнес за тази компания, който стартира през 2017г. Пчелната фабрика се намира в Саксония, Германия. Фермата включва 1,5 млн. пчели.

Пчеличките на „Порше” произвеждат 400 кг. чист мед само за 1 месец. Компанията го затваря в буркани и ги продава в магазина си за обслужване на клиенти в Лайпциг, Германия.

Порше, мед

Медът се разпродава буквално за дни. Затова за следващата година „Порше” планира да удвои броя на пчелите си и респективно – продукцията си.

„Порше” не се впуска в пчеларския бизнес за пари, а за целите на опазването на природата. Пчелите са от решаващо значение за германското земеделие и са защитени от закона. Въпреки това Германия все още губи огромни количества пчели от болести и пестициди всяка година. Всъщност Германия в момента има недостиг на пчели.

№4 Тойота създава сглобяеми къщи

Компанията е в този бизнес от 1975г. До 2004г. бизнесът е бил под шапката на „Тойота Мотор Корпорейшън”, но след това е учредено ново дружество „Тойота Хаусинг Корпорейшън”.

Подобно на автомобилите им, къщите на Toyota са много здрави и дори могат да издържат на земетресения. Въпреки това е малко вероятно някога да живеем в такъв дом, тъй като те се продават единствено в Япония.

Тойота, сглобяеми къщи

Тези къщи обаче хич не са евтини – цената им варира между 200 000 и 800 000 долара, в зависимост от изискванията на купувача. „Тойота” дори дава заеми на хора, които искат да си купят къща. Откакто оперира в този бизнес, компанията е продала над 250 000 къщи.

№5 Пежо произвежда мелнички за пипер

Френският автомобилен концерн рекламира повече своите автомобили, отколкото своите мелнички за пипер, въпреки че компанията произвежда втория си артикул по-отдавна, отколкото колите.

Пежо, мелничка за пипер

В началото „Пежо” била мелница за брашно (до 1810г.). След това обаче започват да правят всякакви уреди, включително части за часовници, за шевни машини и други. Кафемелачката и тази за пипер се появяват през 1840г. А първата кола „Пежо” идва много години по-късно.

И до днес „Пежо” произвежда мелнички за пипер. Те се смятат за едни от най-качествените в света и за едни от най-издръжливите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук