пчели, пчелите

Днес светът отбелязва Международния ден на пчелата. Празникът се отбелязва от 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите с подкрепата на правителството на Словения, с цел да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по въпросите, свързани със защитата на застрашените от изчезване пчели.

Денят е годишнина от рождението на словенеца Антон Янша /1734-1773/, който изучавал размножаването на пчелите и положил основите на съвременното пчеларство.

Пчелите са изключително важни за живота на земята.

Какво би се случило с човечеството, ако пчелите изчезнат? Що се отнася до важните животински видове, те са на първо място в списъка.

Те опрашват 70 от около 100 култури, които хранят около 90% от населението на Земята. Може да загубим всички растения, които пчелите опрашват, всички животни, които ядат тези растения и така нататък нагоре по хранителната верига. Това означава, че на свят без пчели ще му бъде трудно да се бори за оцеляването на 7-те си милиарда души. В супермаркетите би имало само половината от количеството плодове и зеленчуци, което имаме сега.

Още любопитни факти четете ТУК

Какво ще се случи, ако пчелите изчезнат?

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук