На Северозапад, в магическата гора Фуджи, Япония, на над 20 кв. км., се разполага гората Аокигахара, известна още като море от дървета. Ужасяващата история на тази японска забележителност, прави гората идеално място за снимане на призрачни филми. Неизвестни посетители избират това място, наричано „Гората на самоубийствата”, за тяхната последна разходка, без никакво намерение да се връщат към живота (буквално и преносно). Ето няколко ужасяващи истории, които ще Ви дадат представа за лошата репутация на Аокигихара.

№1 Гората е едно от най-популярните места за самоубийства в света

Статистиката показва, че процентът на самоубийствата варира, отчасти защото гората е толкова гъста, че някои трупове могат да останат неоткрити с години, или може би завинаги са загубени. Въпреки това, според някои оценки, 100 души годишно слагат край на живота си именно там.

Гората на смъртта

№2 Япония има дългогодишна традиция в самоубийствата

Самоубийствата в тази страна нямат същото значение както в останалата част от света. Сепуку – ритуалното самоубийство на самураите, се смята за най-висша форма на почтеността. То датира още от феодалната епоха на Япония. И ако днес то вече се практикува така масово, сепуку е оставило белег.

„Останките от културата на сепуку може да видят в начина, по който самоубийството се разглежда като начин за поемане на отговорност”, казва Йошинори Чо, автор на книгата „Защо хората се самоубиват” и директор на катедрата по психиатрия в университета Тейкио в Канагава.

№3 Япония има едно най-високите нива на самоубийства в света.

Глобалната финансова криза през 2008г. направи живота на японците дори още по-незначителен. 2 645 човека са се самоубили през януари 2009г. Броят на хората, които сами слагат край на живота си, достига своя пик през март.

Гората на смъртта

№4 Гората по природа си е зловеща

Наред с лошата репутация, това не е място за спокойна разходка. Дърветата на гората органично се извиват и завиват, корените им се навиват в почвата, земята е неравномерна, скалиста и перфорирана със стотици пещери.

Но по-дразнещо от сложния терен е чувството за изолация, създадено от тишината; дърветата са прекалено нагъсто. Дори вятър трудно може да премине през клоните им. Един завърнал се посетител описва мястото като „Бездна на пустотата”.

Гората на смъртта

№5 Обесването е най-популярният метод за самоубийство в гората

Второто по популярност е поглъщане на отрова/лекарства.

№6 Как е започнало всичко

Убасют е японска брутална форма на евтаназия, която се превежда като „изоставяне на стара жена”. Една необичайна практика, до която се прибягвало само в отчаяни време на глад, при която семейството, с цел да намали гърлата за хранене, решавали да се отърват от най-възрастния член на семейството. Затова занасяли бабата или дядото в най-отдалечената планина или гора, където възрастният човек умирал в агония или се самоубивал.

Някои твърдят, че такава практика не е имало, а е само градски фолклор.

№7 Патрули

Има доброволци, които патрулират в района. Целта им обаче не е да предпазват или спасяват хората, а да откриват техните останки. Полицията и доброволците пътуват през Морето от дървета, за да върнат тялото на убития на близките му, за да го погребат достойно. Всяко година се откриват между 70 и 100 трупа.

Гората на смъртта

№8 Гората е толкова гъста, че може и да нямате обхват на телефона

Покритието на мобилните оператори в гората често липсва. Затова много хора слагат всевъзможни неща, чрез които да се ориентират и да се върнат. Лошото е, че дори да се загубите там, може и да нямате възможност да звъннете за помощ.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!