Владимир Путин

Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за ареста на Владимир Путин. Причината е вонните престъпления по време на войната в Украйна.

Горещата тема ще бъде още дълго коментирана, а реакциите по света не закъсняха.

Според американският президент Джо Байдън, Путин е извършил военни престъпления и решението е оправдано.

„Е, мисля, че е оправдано. Мисля обаче, че съдът в Хага излезе с много силен аргумент”, каза Байдън.

Володимир Зеленски приветства решението на Международния наказателен съд. Украинският президент заяви, че Путин е отговорен за депортирането на хиляди украински деца.

„Това е едно историческо решение, което ще даде възможност за понасянето на историческа отговорност“,

заяви Зеленски в традиционното си вечерно обръщение.

„Колелата на правосъдието се въртят. От международните престъпници ще бъде потърсена отговорност за кражба на деца и други международни престъпления“,

написа в Twitter украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Великобритания също не остана безразлична.

„Приветстваме мярката, взета от независимия МНС в търсене на отговорност от онези, които са начело на руското правителство, включително Владимир Путин“,

написа в „Туитър“ британският външен министър Джеймс Клевърли.

Френското правителство реагира на решението на МНС, като заяви, че „никой не трябва да избяга от правосъдието“, предаде Франс прес.

„Нито един от тези, отговорни за престъпления, извършени от Русия в Украйна, независимо от положението си, не трябва да избяга от правосъдието“

изтъкна френското външно министерство в акаунта си в „Туитър“.

Решението за издаване на заповед за арест на Путин от МНС е „важно решение“, каза ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел.

„Това решение е само началото на процес за привличане на Русия и нейния лидер към отговорност за престъпленията и жестокостите, които са извършили в Украйна. Те не могат да останат ненаказани“, заяви Борел.

Владимир Путин трябва да бъде съден като военнопрестъпник наред с други, отговорни за жестокости в Украйна, каза говорителят на полското правителство Пьотър Мюлер.
„Това е важно решение на съда, който посочва военните престъпления, извършени от руския апарат за насилие. Владимир Путин е начело на тази машина и трябва да бъде съден като военнопрестъпник наред с другите, които пряко или непряко прилагат варварски методи за водене на война“, каза Мюлер.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук