Володимир Зеленски
Володимир Зеленски. Снимка: БТА

Володимир Зеленски приветства решението на Международния наказателен съд да издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин. Украинският президент заяви, че Путин е отговорен за депортирането на хиляди украински деца.

„Това е едно историческо решение, което ще даде възможност за понасянето на историческа отговорност“, каза Зеленски в традиционното си вечерно обръщение.

Броят на депортираните деца вероятно надхвърля 16 хиляди, изтъкна украинският лидер.

Депортирането на тези деца е политика на „държавно зло, което започва точно с висшето ръководство на тази държава“, заяви Зеленски.

„Извършването на подобна престъпна операция нямаше да е възможно, ако не бе наредено от човека, който е начело на държавата терорист“, каза още украинският президент.

Зеленски засегна и друг акцент – годишнината от бомбардировката на театъра в Мариупол. По думите му един ден виновните за атаката, при която загинаха много жени и деца, ще понесат отговорност за нея.

„Постоянно работим по две направления на нашата външна политика – европейско и евроатлантическо. С всички наши партньори. С официални и публични лица, с политици, с общности, които имат влияние. Украйна винаги е била Европа. Украйна винаги ще бъде Европа. Руските бомби няма да променят обективната реалност. А тя е, че украинците се защитават“, заяви Володимир Зеленски.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук