ресторант
Собствениците на ресторанта в Малмьо.

Ресторант в Малмьо сервира ястия, приготвени само с хранителни отпадъци. Причината за това е да се покаже проблемът на хората с изхвърлянето на храна, която все още е годна за ядене. 

Собствениците Елинор и Ерик Молин напускат работа в ресторант със звезда Мишлен, за да открият свой собствен. Те го наричат „Spill“, което на шведски означава „отпадък“.

„Ние не спасяваме света. Но вдъхновяваме гостите си да направят така, че да подобрят положението с изхвърлянето на храна”, каза Ерик Молин.

Ресторантът в шведския град доставя храна от търговци на едро в целия регион Скане. След това преглеждат тази с изтекъл срок на годност, която все още е годна за ядене.

Заведението получава месото, зеленчуците, плодове, които са безопасни за консумация, но са с близък срок на годност или има дефект на опаковката.

Нестандартният ресторант бързо набира популярност. Елинор и Ерик вече обмислят да отворят втори ресторант през 2023 г. В него също ще се сервират ястия, приготвени с хранителни отпадъци.

Статистическата агенция на Европейския съюз Евростат изчислява, че близо 57 милиона тона хранителни отпадъци, са били генерирани през 2020 г.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук