пилот
Капитан Тодоров завърши основния курс.

Втори български пилот завърши курса за усвояване на самолет F-16.  Капитан Тодор Тодоров успешно премина основния курс след своя колега капитан Александър Велинов, който се дипломира през 2022 година. Церемонията по завършването на обучението се проведе в базата на Националната гвардия на САЩ в Тусон, Аризона.

Съгласно договора за придобиване на самолети F-16 Блок 70 в САЩ ще бъдат обучени 14 български пилота.

Към момента 8 летци се намират на различен етап от обучението си.

Очаква се през тази година всички 14 пилота да се включат в графика. Той се актуализира регулярно в зависимост от постигнатите резултати.

Новите F-16 ще бъдат технологичен скок за страната ни. Това сподели Александър Велинов, първият дипломиран български пилот на F-16, който преди това е летял и на МиГ-29.

„Предимството на F-16, който ние ще получим е, че е изцяло нов самолет, с нова концепция, с ново оборудване, които значително превъзхождат техниката, която има в момента“.

Управлението на самолета също е различно.

„F-16 се управлява с джойстик, който се намира в страни – значително улеснено. И това дава възможност на пилота да се фокусира изцяло върху бойните способности на самолета той да бъде използван като оръжие“, заяви кап. Александър Велинов.

Тези новини са много добри и явно имаме кадърни млади летци.

През обаче февруари при посещение на авиобаза „Граф Игнатиево“ служебният министър на отбраната Димитър Стоянов каза нещо притеснително – че ремонтите на съоръженията, необходими, за да започне Българската армия да използва изтребителите F-16, когато пристигнат у нас, са били отлагани три години.

Тази информация повдига няколко въпроса. Кои са те може да прочетете тук.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук