Правителството одобри Национален план за готовност при пандемия. Това е един основополагащ документ за справянето на държавата при определена пандемия, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов. При изготвянето му са ползвани препоръки на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Основните цели в плана са ограничаване на заболеваемостта и намаляване на смъртността, осигуряване на оптимални възможности за лечение на пациенти и на постоянна, достоверна и актуална информация за пандемията и предприетите мерки, както и осигуряване, обясни здравният министър.

„Националният план за готовност при пандемия има общ характер предвид факта, че пандемична ситуация може да възникне от различни патогени с различен механизъм на предаване, вирулентност, възприемчивост от населението и други фактори, повлияващи епидемичния и инфекциозния процес“, подчерта Ангелов.

От своя страна главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев заяви, че в изпълнение на решение на Народното събрание е разработен генеричен план, който касае всички възможни пандемии.

„Такъв план дава основните насоки и точки, като се започне от това наистина как да прекъснем епидемичния процес, да намалим броя на засегнатите лица и да намалим заболеваемостта и смъртността, да осигурим в най-кратък срок, както това се случва за Covid-19, да осигурим нормалното функциониране на държавата и на ключовата инфраструктура“, посочи доц. Кунчев.

Министър Ангелов отново подчерта, че ваксините ще са доброволни, а процесът по ваксиниране ще се следи от Координационния съвет начело с генералния директор на БЧК проф. Красимир Гигов.

„Ваксините ще бъдат доброволни, всеки български гражданин, който пожелае да се ваксинира, ще има тази възможност. Ангажимент на Координационният съвет и на българското правителство е всеки един български гражданин, който пожелае да бъде ваксиниран срещу Covid-19, ще получи ваксина, такава, каквато пожелае“, подчерта още министърът „

До четвъртък Министерство на здравеопазването ще разработи Национален план за ваксиниране срещу Covid-19, който ще бъде утвърден на следващото заседание на правителството.

Ваксините, които ще дойдат, ще са и тези, които ще ползват останалите европейски държави, увери Ангелов. До края на тази седмица ще имаме фризери и хладилници за първата пратка от ваксината на „Пфайзер“. Те ще бъдат разположени на няколко места в страната, сред които са София и Бургас.

От правителството обявиха, че новото звено не отменя и не измества Националния оперативен щаб по отношение на възложените му отговорности, а ще има ключова роля при изпълнението на ваксинирането.

„В петък трябва да е готов и съставът на координационния съвет. Той трябва да направи цялата логистика, 24 часа трябва с това да се занимава, за да може като дойде ваксината да сме готови още първия ден“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Борисов съобщи, че днес пристигат 300 000 дози нискомолекулярен хепарин , който се прилага с други медикаменти при лечението на COVID-19. По думите му има и достатъчно Ремдесивир.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!