Ахмад Реза Джалали

Иранските власти се готвят да екзекутират Ахмад Реза Джалали, иранско-шведски учен, арестуван в страната през 2016 г. по обвинения в шпионаж, съобщи правозащитна група, цитирана от „Ал Арабия“.

Джалали е откаран от затвора Евин в Техеран в 17:00 ч. местно време вчера в затвора Раджаи-Шахр в град Карадж, западно от столицата, където се очаква да бъде екзекутиран, съобщи базираната в Осло иранска група за човешки права.

Радио Фарда също съобщи във вторник, позовавайки се на майката на Джалали, че властите са информирали адвоката на сина й, че той е преместен в затвора Раджай-Шахр за екзекуция.

Според IHR затворниците със смъртна присъда в небезизвестния Евин обикновено се отвеждат в Раджаи-Шахр.

Кой е Ахмад Реза Джалали?

Джалали, лекар и преподавател в института „Каролинска“ в Стокхолм, беше арестуван по обвинение в шпионаж през април 2016 г., докато беше на посещение в Иран, за да присъства на научна конференция. Той беше осъден на смърт през следващата година, след като бе признат за виновен за сътрудничество с израелския „Мосад“.

Джалали и семейството му отричат ​​обвиненията и твърдят, че 49-годишният учен е бил принуден да направи фалшиви признания.

„Джалали е в сериозна опасност да бъде екзекутиран и само силна и незабавна реакция от международната общност може да спаси живота му“, каза директорът на групата за човешки права Махмуд Амири-Могадам.

Миналата седмица шведските медии цитираха съпругата на Джалали Вида Мехрания, че Джалали й е казал в кратко телефонно обаждане, че властите планират да го прехвърлят в затвора Раджаи-Шахр за екзекуция.

Дипломатически натиск в защита на Джалали

След докладите миналата седмица шведският външен министър Ан Линде написа в Туитър, че е говорила с иранския си колега Мохамад Джавад Зариф за Джалали, който получи шведско гражданство през февруари 2018 г., докато беше в затвора.

„Швеция осъжда смъртното наказание и работи, за да гарантира, че присъдата срещу Джалали няма да бъде изпълнена“, написа Линде в Туитър.

В отговор говорителят на външното министерство на Иран Саид Хатибзаде каза: „За съжаление информацията на шведските власти за положението на г-н Ахмадреза Джалали, който е в затвора поради престъпления в областта на сигурността, е непълна и невярна.“

В момента в Иран са арестувани няколко лица с двойно и чуждестранно гражданство.

Критиците на иранския режим обвиняват Техеран, че арестува чужди граждани по измислени обвинения и ги използва като заложници в опит да спечели отстъпки от други страни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!