Борислав Колев
На снимката: Борислав Колев

Софийска градска прокуратура ще поиска разпит на обвиняемия за изпиране на над 53 млн. лева, предназначени за ЛОТ-5 от автомагистрала „Хемус“ Борислав Колев пред съдия. Изготвено е и предложение делото да бъде взето на специален надзор от Софийска апелативна прокуратура (САП) и от Върховна касационна прокуратура (ВКП).

Във вторник Колев даде обстойни обяснения в присъствието на защитник като посочи конкретни лица, които имат отношение към евентуално извършеното престъпление.

С оглед изложените от обвиняемия обстоятелства наблюдаващите прокурори са дали множество подробни указания на органите на МВР. Възложено им е да установят посочените от обвиняемия лица, както и свързаните с тях търговски дружества. Днес наблюдаващите прокурори ще внесат в Софийски градски съд (СГС) искане за разпит на Колев пред съдия, заявиха от прокуратурата.

От там обясняват, че на основание чл. 46, ал. 2, т. 2 от НПК прокурорите лично ще извършат множество действия по разследването независимо, че делото все още се намира в Софийски апелативен съд (САС) след произнасяне на въззивната инстанция по мярката за неотклонение на обвиняемия. До момента няма произнасяне на Софийска апелативна прокуратура (САП) по направените самоотводи на двама от наблюдаващите прокурори. В случай че САП уважи тяхното искане, на принципа на случайния подбор, ще бъдат определени нови наблюдаващи прокурори, които да продължат ръководството и надзора върху разследването. До произнасянето на САП поискалите самоотвод прокурори продължават да изпълняват функциите си на наблюдаващи прокурори.

Извършват се всички необходими действия по разследването и други процесуални действия с цел разкриване на обективната истина по предвидения в закона ред. Ако се съберат достатъчно доказателства за виновността и на други лица, същите ще бъдат привлечени в качеството на обвиняеми и ще им бъдат определени от наблюдаващите прокурори адекватни мерки за неотклонение, отговарящи на обществената опасност, уверява обвинението.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук