Графит на Банкси, изрисуван върху гараж в уелски град, може да бъде преместен от властите за да бъде съхранен и от съображения за сигурност.

Хиляди хора се стичат в град Порт Толбът, за да видят произведението на изкуството, което се появи загадъчно върху частната сграда точно преди Коледа.

За да бъде предпазена рисунката, около нея бяха монтирани огради. Бяха мобилизирани и полицаи, които да спират желаещите да се снимат с нея. Холивудският актьор Майкъл Шийн, който е израснал в съседното село, даде огромна сума за запазване на творбата.

Градският съвет на Порт Талбот публикува изявление, в което се казва, че да бъде оставено произведението там, където е в момента не е практично и че е приоритет да бъде запазена и защитена работата на световно известния анонимен художник.

В изявлението на Съвета, оповестено във вторник, се казва: „Съветът предложи на собственика на имота възможност да даде на заем на обществото за постоянно произведението на Банкси. Затова то ще бъде премахнато от гаража и преместено на друго подходящо място, след обществена дискусия.“

„Предложихме да покрием разходите в пълен размер – включително и за нов гараж, но г-н Луис отказа предложението за среща, за да обсъди въпроса.

Собственикът на гаража Иън Луис първоначално отхвърли поканата да обсъди опазването на картината, но след това се извини за поведението си и заяви, че е станало недоразумение.

Така, според Съвета, бъдещето на произведението на изкуството и неговото въздействие върху хората е единствено на собственика на гаража. Все пак поканата за среща остава, а след извинението на Иън Луис се очаква, че той ще се съгласи графитите да бъдат преместени. На въпрос за реакцията му към предложението на съвета, той каза: „Предпочитам да не коментирам засега.“

Картината се появи малко преди Коледа и се смята, че тя е символ на силно замърсения индустриален град Порт Толбът, където основната индустрия е стоманодобива.

Бански сам разкри в профила си в Инстаграм, че той е автор на графитите, които е нарекъл „Сезонни поздравления“. Единият показва дете с разперени ръце и шейна в снежна буря. А на втория е изобразен сняг, който се оказва пепел от пещ за изгаряне на отпадъци.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!