любев зидаров
На снимката: Любен Зидаров. сн: БГНЕС

Художникът Любен Зидаров ни напусна на 99 години. Той се отправя към небето и там ще продължи да твори.

„Разделяме се с една от най-ярките личности в областта на българското изкуство през изминалото столетие. Любен Зидаров оставя забележително творчество в областта на илюстрацията и живописта, формирало вкуса на няколко поколения. Активен художник до последните си дни,

той ни вдъхновяваше

с нестихващия си порив да твори и експериментира, с оптимизма и финото си чувство за хумор“, Съюза на българските художници (СБХ).

Любен Зидаров е роден във Велико Търново през 1923 г. Завършва живопис при проф. Илия Петров през 1948 г., но още като ученик рисува многобройни илюстрации и комикси за различни вестници и списания. През 1950 – 1970 г. рисува за детските издания вестник „Септемврийче“ и списание „Славейче“, главен художник е на издателство „Народна младеж“ (1967 – 1970).

Сред значимите му илюстрации са

на „Приказки на Шехеразада“, „Български народни приказки“, „Островът на съкровищата“ на Робърт Луис Стивънсън, „Подир сенките на облаците“ на Пейо Яворов, „Морското вълче“ на Майн Рид, „Том Сойер“ на Марк Твен, „Приказки“ на Ханс Кристиан Андерсен, „Приказки от цял свят“ на Николай Райнов.

За творчеството си Любен Зидаров е удостоен с държавното звание Народен художник. Носител е на различни награди, сред които сребърен медал (1959) и златен медал (1965) от Международната изложба на книгата в Лайпциг, награда на ДКМС за изкуство и култура (1970), наградата „Борис Ангелушев“ на СБХ за илюстрация (1976), както и орден „Кирил и Методий“ – I степен през 1963 г. През 2014 г. е удостоен с голямата награда на Столична община за цялостно творчество и специален принос в областта на културата. През 2016 г.

получава отличието „Златен век“

на Министерство на културата, а през 2022 г. е удостоен със званието „Доктор Хонорис кауза“ на Националната художествена академия.

„Светлин Русев шеговито ме наричаше жалък илюстратор. На последната ми изложба на илюстрацията пък ме провъзгласи за художник от световни мащаби като илюстратор“, спомня си метаморфозата в отношението към рисунките му Любен Зидаров.

За над 70 години творческа дейност той е направил десетки изложби у нас и в чужбина, като освен илюстрациите и неподражаемите му като пластичен език и самоирония автопортрети има още няколко любими теми – селски и градски пейзажи, три морета, жени от града, селото и плажа, магарета…

Поклон пред паметта му!

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук