Марин льо Пен и Найджъл Фараж
На снимката: Марин льо Пен и Найджъл Фараж

Освен ако не сте живели на изолиран острова, няма как да не сте чули за корупционният скандал „Катаргейт“ сполетял Европейския парламент в края на миналата година. Това е сага, която включва торби с пари, обиски и обвинения в евентуална търговия с влияние от страна на Катар и Мароко ,и която се превърна в основен тест за европейската институция.

Този материал разглежда миналото и настоящето на някои европейски личности. Разбира се, по-голямата част от членовете на ЕП са трудолюбиви и усърдни хора. Но нека забравим за тях и обърнем внимание на някои доста по-противоречиви имена. Ето няколко примера:

Елмар Брок
Елмар Брок/ Източник: Уикипедия

Елмар Брок

По времето, когато се пенсионира през 2019 г., влиятелният германец е депутат в ЕС от цели 39 години. За толкова години можеше поне да кръстят стая на него, или кафене, или дори пейка.

Но с името му се свързват и проблеми. Преди пенсионирането му шестима бивши служители на ЕП разказаха пред POLITICO за множество странни инциденти, свързани с него, включително навика му да хвърля предмети по тях и да пуши в офиса. Попитан за обвиненията, Брок отрича да създава токсична офис среда, но признава, че „работа в тясно сътрудничество, в комбинация със стресиращи дни предразполага за конфликти“, и добавя: „Напълно осъждам всякакъв вид физическо или емоционално насилие“.

Освен това, според документи, получени от POLITICO през 2019 г., Брок е събирал плащания от посетители в офиса си в Брюксел и е прибрал поне 18 000 евро за себе си. Той бе подложен на проверка и за други финансови споразумения. Години наред Брок заема позиция в германския медиен гигант Bertelsmann, която му носи повече 5000 евро на месец, в допълнение към месечната му евродепутатска заплата.

Робърт Рошфор
Робърт Рошфор/Източник: Уикипедия

Робърт Рошфор

Френският евродепутат беше хванат да мастурбира пред двама тийнейджъри в железария в покрайнините на Париж през 2016 г. Рошфор каза на полицията, че е бил „под стрес“ и се оплака, че се е почувствал заплашен, когато свидетел на инцидента го хвърлил на земята. Рошфор се призна за виновен, като по този начин избегна публичен процес, а прокурорите предпочетоха да не разкриват каква е присъдата му. Той загуби позицията си във френската центристка партия MoDem, но довърши мандата си в Европейския парламент, преди да се пенсионира.

Найджъл ФаражНайджъл Фараж

Няма да се изненадате да научите, че Фараж най-вероятно се наслаждава на настоящия скандал в Европейския парламент. Той заяви пред GB News, че това е позорно състояние на нещата. Думите му са изненадващи за човек, на чиято партия UKIP беше наредено от лидерите на Европейския парламент да върне повече от 172 000 евро неправомерно използвани средства през 2016 г.

Фараж беше член на парламентарната комисия по рибарство – доста важен сектор за островна нация като Обединеното кралство. Той се прочу с факта, че не обича да работи много. Според Грийнпийс през трите години, в които Фараж е член на комисията, присъства само на една от общо 42 срещи.

Въпреки това, обаче, той има право на пенсия от ЕС, чиито разходи ще се поделят между Обединеното кралство и ЕС.

Припомняме, че Фараж не успя да стане британски депутат цели седем пъти. А веднъж дори спечели по-малко гласове от мъж в костюм на делфин.

Жан-Мари и Марин льо Пен
Жан-Мари и Марин льо Пен/ Източник: Уикипедия

Кланът Льо Пен

Друг бивш евродепутат, който приветства настоящия скандал, бе лидерът на Национален фронт на Франция Марин льо Пен.

„Влачиха ни през калта заради напълно прозрачен и законен заем от чешко-руска банка.В същото време Катар доставяше куфари, пълни с пари в брой на всички тези корумпирани хора, които уж са в „лагера на добрите“, написа тя в Twitter, имайки предвид заем от 9 милиона евро, който нейната партия осигури през 2014 г.

Льо Пен имаше доста сложни отношения с Европейския парламент. Съдът на ЕС постанови, че тя трябва да върне почти 300 000 евро неправомерно използвани средства. В тях са включени и пари, които е използвала, за заплата на началника на кабинета си Катрин Грисет на длъжността асистент в парламента, въпреки факта, че тя никога не е работила на за събранието.

Льо Пен плащала и на бодигарда си Тиери Лежие заплата за асистент в парламента на ЕС и беше принудена да върне повече от 41 000 евро за това престъпление.

А баща й – основателят на партията Жан-Мари Льо Пен, беше осъден да върне повече от 320 000 евро за компенсиране на асистент за работа, която не можа да докаже, че е свързана с ролята му на евродепутат.

Януш Корвин-Мике
Януш Корвин-Мике/ Източник: Уикипедия

Януш Корвин-Мике

По време на дебат за разликата в заплатите между двата пола бившият полски евродепутат заяви, че жените трябва да печелят по-малко пари от мъжете, „защото са по-слаби, по-малки и са по-малко интелигентни“.

Сред изказванията му са още, и че сградата на Европейската комисия „трябва да бъде превърната в публичен дом“, но не направи нищо за да осъществи плановете си.

Бела Ковач

Унгарският евродепутат, член на крайнодясната партия Йобик, загуби парламентарния си имунитет през 2015 г., след като беше обвинен в шпиониране на европейските институции в полза на Русия.

Неговата история включва тайни бракове, множество самоличности и непроследими богатства. Сред колегите си той беше известен с прякора „KGBéla“, (КГБела). През септември тази година той беше осъден, а унгарските медии отбелязаха, че вече живее в Москва.

Бруно Голниш
Бруно Голниш/ Източник: Уикипедия

Бруно Голниш

Бруно Голниш бе признат за виновен, че е отричал Холокоста и му бе отнет депутатския имунитет за подбуждане на расова омраза. Освен това е осъден да върне пари за плащане на асистент за работа, която не е свързана с ролята му на евродепутат.

Получава място в този списък за изцепка, в която хвърля панталоните си и показва голото си дупе на заседание на областния съвет, за да протестира срещу държавните субсидии, които се дават на музикални групи, които пеят за секс. Вероятно не е голям фен на Cardi B.

Йожеф Шайер
Йожеф Шайер/Източник: Уикипедия

Йожеф Шайер

Шайер трябваше да води списъка за най-добрите евродепутати, ако той се основаваше само на развлекателна стойност. Никой не е напуснал ЕП с по-голям гръм и трясък от унгареца, който беше близък довереник на Виктор Орбан и съосновател на партията на унгарския премиер Фидес , която е известна с лошото си отношение към LGBTQ+ общността.

Шайер изпадна в немилост зрелищно през декември 2020 г., след като присъства на парти за отмяна на локдауните. Полицията открила 25 голи мъже на събирането, твърдят белгийските медии, а случаен минувач съобщил, че е видял мъж да бяга покрай една канавка, което довело до ареста на Шайер. Освен това прокурорите обясниха, че са намерили наркотици в раницата му.

Орбан нарече акта „неприемлив и незащитим“ и Шаер напусна партията и поста си в Брюксел. По някаква причина на площад Люксембург няма статуя на този човек.

Текстът е публикуван в „Политико“, преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук