Първият подобен монолит се появи в Юта, САЩ /снимка: Utah Department of Public Safety/Al jazeera/

Мистериозен метален обелиск, намерен заровен в отдалечената западна пустиня на Съединените щати, разпали въображението на наблюдатели на НЛО, теоретици на конспирацията и фенове на Стенли Кубрик по целия свят.

Лъскавият триъгълен стълб, който излиза на около 3,5 метра от червените скали в южната част на Юта, бе забелязан миналата сряда от объркани местни служители, преброяващи овце от въздуха. След като кацнаха с хеликоптера си за разследване, членовете на екипажа на отдел „Обществена безопасност“ в Юта откриха „метален монолит, монтиран в земята“, но „няма очевидна индикация кой може да е поставил монолита там.

„Незаконно е да се инсталират структури или предмети на изкуството без разрешение на федерално управляваните обществени области, без значение от коя планета сте,“ предупреди агенцията в съобщение за пресата в понеделник.

Новината за откритието бързо стана вирусна онлайн, като мнозина отбелязаха сходството на обекта със странните извънземни монолити, предизвикали огромни скокове в човешкия прогрес в класическия научно-фантастичен филм на Кубрик „2001: Космическа одисея“. Други отбелязаха откритието му като знаково през бурната година, в която светът беше обхванат от пандемията Covid-19, и оптимистично спекулираха, че може да има изцяло различна функция.

„Това е бутон за „изтриване“ на 2020 г. Може ли някой да го натисне бързо?“ пошегува се потребител на Инстаграм. „Отблизо се чете: „Covid ваксина вътре“, пише друг.

Въпреки че служителите отказват да разкрият местоположението на обекта от страх, че орди любопитни туристи ще се стекат в отдалечената пустиня, потребител на Редит каза, че са успели да локализират обелиска посредством околните скални образувания. Споделяйки местоположението в Google Earth – където може да се види малка конструкция, на около шест мили от най-близкия път – потребителят каза, че структурата е заснета за първи път от Google през 2016 г.

Брет Хъчингс, пилотът, който случайно е прелетял над обелиска, предположи, че той е бил заровен от „някакъв художник от новата вълна“.

Някои наблюдатели виждат прилика на обекта с авангардното изкуство на Джон МакКракън, американски художник, живял известно време в близкото Ню Мексико и починал през 2011 г. Във вторник говорител на неговия представител Дейвид Цвирнер каза, че това не е една от творбите на МакКракън, а вероятно на негов колега художник, отдаващ почит на твореца. Но по-късно през деня Цвирнер направи още едно изявление, в което предположи, че обектът наистина е от МакКракън, което означава, че е лежал неоткрит в пустинята близо десетилетие.

„Галерията е разделена по този въпрос“, каза Цвирнер. „Вярвам, че това определено е от Джон.“ Той добави: „Кой би могъл да предположи, че 2020 г. има още една изненада за нас. Точно когато си помислихме, че сме видели всичко. Да отидем да го видим.“ Каквато и да е истината, Хъчингс призна, че става дума „за най-странното нещо, което е срещал, през всичките години на полети“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук