Правителството реши да наложи  частичен „локдаун“ от петък до 21-ви декември. Това съобщи на извънреден брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Извънредната епидемична обстановка се увеличава с два месеца- до 31 януари. Мерките влизат от петък- 27 ноември, вечерта.

Преустановяват се всички учебни занятия на територията на страната, както и работата на различните школи за деца. Спират работата и детските градини.

Театрите остават да работят при 30% капацитет. Забраняват се частните тържества с над 15 души.

Преустановяват се всички спортни мероприятия и тренировки за лица до 18 години , с изключение на тези с международен характер.

Спортните мероприятия за лица над 18 години ще се провеждат без публика и при спазване на строгите противоепидемични мерки.

Затварят се всички заведения за хранене и развлечения, като ще се допускат само доставки на храни по домовете.

Затварят се само моловете, останалите магазини остават да работят.

Остават да работят хранителните вериги, аптеките, банките, офисите за заплащане на комунални услуги и бензиностанциите.

Остават отворени и всички търговски обекти, които не са споменати изрично в заповедта на министъра, че няма да работят.

Парковете, градините остават отворени. Няма да се затварят църкви и храмове. Плувните басейни също остават отворени.

Няма да се налага вечерен час.

Проф. Венцислав Мутафчийски заяви, че мерките са навременни и са важни здравната система да удържи на натиска. По думите му можем да очакваме ефект от предприетите мерки до две седмици. След три седмици ще има намаление и на нивата на смъртността.

В момента смъртността в Европа е най-висока, отчете главният държавен инпектор доц. Ангел Кунчев. По думите му причините за това са неясни.

Доц. Кунчев  бе категоричен, че се затварят детски градини, училища и фитнеси, защото е научно доказано, че това са местата, които има най-голям риск за заразяване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!