свиня, Пигкасо, художник
Свинята-художник Пигкасо

Размахвайки четка за рисуване в муцуната си, свинята Пигкасо /игра на думи от англ. „pig“ – свиня и името на испанския художник Пикасо – бел. ред./ ентусиазирано върти глава, създавайки със замах ярки линии върху платно, опънато в кочината й.

Като малко прасенце тя е била спасена от кланица и доведена в приюта за животни във Франшхойк, регион Западен Кейп, Южна Африка, през 2016 година. Там новата й собственичка забелязала увлечението й по цветовете и четките за рисуване.

„Прасетата са много интелигентни и когато доведох Пигкасо в плевнята, се замислих как да й осигуря развлечение. Хвърлихме й топки за футбол и ръгби, а наоколо имаше разхвърляни четки за боядисване, защото плевнята бе новопостроена. Свинята унищожи всичко с изключение на четките. Беше странно, че тя ги харесваше толкова много, и не отне дълго оттам да се стигне до това да се научи да ги вдига, да отива до платното и да създава тези невероятни шедьоври, които сега се продават по целия свят“ – каза основателката на приюта за животни Джоан Лефсън.

Извън моментите си на творческо вдъхновение, Пигкасо прекарва повечето си дни в ядене, разходка и сън. Прасето обаче си е заработило правото да си почива. Рисунките му се продават по около 4 000 долара, като приходите отиват за грижи за животни. Една от творбите на Пигкасо дори беше превърната от швейцарския производител на часовници „Swatch“ в циферблат на много добре продаван модел.

Миналия месец „Swatch“ официално обяви сътрудничеството си със свинята-художник. Специалната серия „Flying Pig by Ms. Pigcasso“ /“Летящо прасе“ от г-жа Пигкасо/ има циферблат с лилави и розови линии, създадени от свинята, и се продава по 120 долара на брой. Мениджъри от фирмата разкриха, че това е най-добре продаваният артикул в тяхната артистична гама.

Творбите на Пигкасо бяха взети на обиколката на изложение „Оинк“ миналата година. Шедьоврите й бяха показани в Южна Африка, Великобритания, Франция, Германия и Нидерландия.

„Пигкасо е определено абстрактен експресионист, защото не можете да определите какво точно е нарисувала, но мога да ви заявя със сигурност, че стилът й леко се променя в зависимост от настроението, както при всички големи художници… Всеки път, когато завърши картина, тя си топи носа в мастилото от корени на цвекло и го отпечатва на платното, като това удостоверява автентичната, оригинална творба на Пигкасо“ – разкри Джоан Лефсън.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!