Най-известният френски орангутан възрадва посетителите на зоопарка с артистичните си лудории в четвъртък (13 юни), три дни преди 50-годишния си рожден ден. Ненет не е обикновен орангутан – тя е постоянен художник на зоопарка в Жардин дьо План в Париж, където маймуната от Борнео е пристигнала като тригодишна през 1972 година.

Главният пазач Кристел Хано, който се присъедини към екипа на зоологическата градина през 1999 г., се грижи за Ненет през последните 20 години.

„Мисля, че това могат да бъдат картини, направени от тригодишно дете. Мисля, че тя е толкова талантлива, колкото и другите хора и че изкуството не е за дебат,“ каза тя за акварела и графиките на Ненет.

Странната художничка започва да рисува преди много години, без да е карана или обучавана, а сега се занимава с развлечението няколко пъти седмично, понякога използвайки хартия, а понякога рисувайки върху стъклото, което я разделя от посетителите на зоологическата градина.

Ветеринарният лекар на зоологическата градина Ауд Буржоа казва, че картините на Ненет понякога се продават за набиране на средства за ново орангутаново ограждение, като една картина се продава за хиляди евро.

Талантливата забележителна маймуна трябва да отпразнува 50-ия си рожден ден с грандиозно парти в зоопарка на 16 юни, където ще бъде посрещната с торта за рожден ден и ще сподели своите таланти в художествено мероприятие.

Орангутаните са критично застрашени в дивата природа, като Международният съюз за опазване на природата оценява, че остават само 100 000 индивида.

Докато животът на борнеанските орангутани е между 35 и 45 години в дивата природа, те могат да живеят до около 60 години в плен, а досегашният рекорд се държи от орангутан в Токио, който почина на 62 години през 2017 г.

 

За друг, още по-добре платен художник – свинята Пигкасо, можете да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!