Изложба на художника Васил Чакъров се открива в петък, 14 юни, от 18 часа в Градската художествена галерия „Професор Васил Захариев“ в Самоков. Ще бъдат показани 60 акварела на художника, рисувани в периода 1960 – 2000 година.

„Васил Чакъров като човек и художник – в абсолютния смисъл на думата – е самосъздал се. Щрих по щрих, резец след резец той е дълбал върху себе си – върху лика си и мислите си, върху талазите от напиращи чувства, година след година, ден след ден, нощ след нощ“, пише професор Ружа Маринска, която ще открие изложбата.

Изложбата е включена в културния календар за 2019 г. на Община Самоков и е посветена на 85 години от рождението на художника. За организацията й обединяват усилия изявени специалисти. Подборът на творбите е направен от Иво Масларски и Гено Генев.

Изложбата е придружена от каталог, в който са включени представените в експозицията картини. По изготвянето му, както и по подготовката на поканите, плаката и ролбанерите работят Младен Катранджиев – фотографии и Емил Данаилов – графичен дизайн и предпечатна подготовка.

Васил Чакъров е роден през 1934 година в кюстендилското село Багренци, а почти целият му професионален и творчески път преминава в Самоков.

Организира самостоятелни изложби в Кюстендил, София (2004) и Самоков (1973, 2007). Участва в множество окръжни и общи художествени изложби в СССР, Полша, Унгария, Чехословакия, Дания и др.

Носител е на Националната награда за живопис „Захарий Зограф“ (2008) (съвместно с Магда Абазова).

Изложбата в Самоков продължава до 14 август.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук