интерконектора Гърция-България

Интерконекторът Гърция-България (IGB) на стойност 220 милиона евро, който ще бъде открит официално в петък в Комотини в присъствието на премиерите на двете страни Кириакос Мицотакис и Кирил Петков, ще започне да функционира до края на юли, заяви гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас, съобщава гръцката информационна агенция АНА-МПА.

Скрекас, който говори на конференция в Атина, организирана от сп. „Икономист“, подчерта ролята на Гърция за засилването на енергийната сигурност в региона и Европейския съюз чрез инфраструктурата за втечнен природен газ (LNG), която вече е в експлоатация, както и планираните нови инсталации.

На същия форум той отбелязал, че благодарение на терминала за разтоварване на втечнен газ на остров Ревитуса вече се покриват до 80% от дневните нужди на България от природен газ.

180-километровият газопровод се изгражда от съвместно предприятие на българската държавна енергийна компания БЕХ, гръцката газова компания ДЕПА (DEPA) и италианската Едисон(Edison). Капацитетът му ще бъде 3 млрд. куб. м, който може да бъде увеличен до 5 млрд. куб. м.

карта интерконектор
Карлос Коельо, РСЕ/РС Източник: IGCB

Интерконекторът с Гърция е изцяло нов маршрут за пренос на природен газ към Европа и ще осигури на България и региона достъп до доставки от нови източници. Проектът ще свърже страната с Южния газов коридор и има отлична синергия с други големи енергийни проекти като TAP, TANAP, EastMed и терминала за втечнен природен газ в Александруполис.

Припомняме, че газовата връзка с Гърция е един от най-бавените – с повече от десетилетие – проекти по времето на правителствата на Бойко Борисов. От 1 януари 2022 г. до приключването на обекта за гръцкото дружество текат дневни санкции от 90 хил. евро. Изпълнителят „Авакс“ вече получи няколко отсрочки за завършване на проекта, като първоначалният срок е бил април 2020г. Натрупаните неустойки заради забавянето до момента са за почти 5 млн. евро.

Реализацията на проекта приключва успешно, след като получи сериозен тласък през последните 6 месеца. Към началото на юли основните строителни дейности са завършени. Линейната част е изпълнена изцяло – всички тръби са заварени, положени, зарити и хидротествани. Преминалите хидравлични изпитания гарантират, че съоръжението има необходимата якост, отговаря на всички стандарти за бранша и е качествено изградено.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук