евро пари
Снимката е илюстративна

От началото на годината еврото вече е загубило около 10% от стойността си, което се дължи на войната в Украйна и опитите на Федералния резерв на САЩ да овладее нарастващата инфлация. Несъмнено най-голям принос за спада на единната европейска валута, както и за инфлацията, имат растящите цени на енергията.

На холандския пазар на фючърси TTF цените на природния газ се повишиха до най-високото си ниво от около четири месеца насам, утежнени от неотдавнашните стачки на газовите работници в Норвегия и ограничаването на доставките от страна на Русия. В рамките на една година цената на газа се е повишила с около 140%.

Повишените цени на енергията, както и увеличаването на редица производствени разходи, вече оказват значително въздействие върху икономиката на ЕС. Индексът на мениджърите по покупките (PMI) в Европа продължава да спада, което показва забавяне на растежа в еврозоната. Положението на паричните пазари също продължава да се влошава, като в рамките на три седмици те спаднаха значително.

За разлика от Федералния резерв, който се бори за овладяване на инфлацията, Европейската централна банка (ЕЦБ) изглежда се е провалила напълно в тази си мисия. ЕЦБ има за цел да постигне 2% инфлация в средносрочен план. Но тъй като не се вижда краят на високата инфлация и ЕЦБ не желае да предприеме по-драстични мерки, изглежда, че тази цел вече е изоставена.

Тази седмица еврото удари ново 20-годишно дъно – под $1,02, като по този начин европейската единна валута бързо се доближава до паритета с долара.

Кристалина Георгиева: Ще бъде трудна 2022 г., но вероятно 2023 г. ще бъде още по-трудна

Ситуацията в световната икономика е изключително нестабилна и не са изключени рецесии. Това казва в интервю за „Ройтерс“ управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.

На въпрос за възможна глобална рецесия, ръководителят на фонда подчертава: „Рискът се е увеличил, така че това не може да бъде изключено“.

„Ще бъде трудна 2022 г., но вероятно 2023 г. ще бъде още по-трудна. Рисковете от рецесия се увеличиха за 2023 г. Забавянето на икономическия растеж може да бъде „неизбежната цена“ предвид спешната необходимост от възстановяване на ценовата стабилност“, добавя Георгиева.

Според ръководителя на МВФ ситуацията в световната икономика „значително се е влошила“ спрямо април, когато беше публикуван последният доклад на Фонда. Това се дължи на глобалната инфлация, по-високите лихви, икономическото забавяне в Китай и санкциите, свързани със ситуацията в Украйна.

През следващите седмици фондът за трети път тази година ще понижи прогнозата си за глобалния икономически растеж през 2022 г. В момента той възлиза на 3,6%. Икономистите на МВФ все още продължават да изчисляват икономическите показатели. Актуализираните данни се очаква да бъдат публикувани в края на месеца.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук