Мариупол, Украйна
Мариупол, Украйна

Руските военни са нанесли удар по Педагогическия университет в Харков, съобщи в късното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски.

Двете страни си отправиха взаимни обвинения за цивилни жертви в Донбас, където Русия засили офанзивата си.

При руския удар са разрушени главният корпус, музеят и научната библиотека на Педагогическия университет в Харков, съобщи украинският президент. Володимир Зеленски определи това като варварство и заяви, че станалото напълно характеризира руското нахлуване.

Той каза също, че оръжията, изпратени от западните партньори на Киев, работят „много мощно“ и похвали точността им.

„Най-накрая се чувства, че западната артилерия работи мощно. Това е оръжието, което получихме от нашите партньори. Точността действително е такава, каквато е нужно. Загубите за окупаторите само ще растат, както и затрудненията им с доставките“.

В същото време ръководителят на администрацията в Луганска област Серхий Хайдай заяви, че територията на областта не е напълно превзета от руските сили. Освен това руските военни са понесли огромни загуби и болниците в района са пълни с тежко ранени руснаци.

Местните власти в Донецка област съобщиха за двама убити при руски обстрел в Славянск, който се очертава като следваща цел на руското настъпление. Атаки от украинска страна са отнели живота на шестима мирни граждани в Донецка област, сред тях три деца, съобщават руски източници и допълват, че при така наречената специална военна операция в Донбас вече е освободена Луганска област, а също и голяма част от Донецка.

По данни на ООН 8 790 000 души са преминали границата от Украйна от руското нахлуване на 24 февруари.

Хората в Мариупол умират масово и без руски обстрел

В окупирания от руски военни град Мариупол в Украйна смъртността се е увеличила 4 пъти в сравнение с предвоенния период до преди 24 февруари. Това съобщи Пьотр Андрюшченко, съветник на кмета на Мариупол.

„Ако го сравним с периода преди окупацията, можем да кажем, че смъртността в Мариупол днес се е увеличила поне четири пъти. Заради това гробищата се превръщат в масови гробове, в които са погребани не само тези, които са загинали от руските бомби, но и тези, които днес вече умират от руската окупация, директно, без военни действия “, каза Андрюшченко.

Смъртността в града е масова заради липсата на вода и храна за хората, както и липсата на здравеопазване, тъй като здравната система в града не работи, тъй като няма лекари, няма лекарства, особено за инсулинозависими, онкоболни.

„Виждаме бързо нарастване на смъртността, ситуацията всъщност е много тежка, никой от окупаторите не мисли за хората, а само за създаването на пропагандни клипове, които да гарантират, че всичко е добре“, подчерта съветникът на кмета.

Дори и под руска окупация, градът днес е без нормално захранване с ток, вода, газ. От началото на руската инвазия около 22 000 цивилни са загинали в града. Повече от 50 хиляди бяха депортирани в Русия и временно окупираните територии на Донецка област. В блокирания град остават над 100 хиляди жители. Мариупол е заплашен от екологична катастрофа и взрив на епидемии.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук