Иван Гешев - Надежда Йорданова
На снимката: Иван Гешев и Надежда Йорданова

Катастрофата от вторник вечерта, в която две момичета на 22 и 26 години бяха убити от рецидивист-нарушител на пътя, е резултат от опитите за съдебна реформа, посочи главният прокурор Иван Гешев преди днешното заседание на ВСС, в което ще се разглеждат по същество исканията на правосъдните министри Янаки Стоилов и Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване неговия мандат. „Едно от основанията за предсрочно освобождаване на главния прокурор са незаконосъобразни методически указания във връзка с транспортните престъпления“, заяви обаче министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

Заседанието на Пленума на ВСС започна около 09:30 часа, като на влизане в сградата и Иван Гешев, и Надежда Йорданова дадоха кратки изявления пред медиите. Началото на заседанието на ВСС беше посрещнато от протест, искащ оставката на главния прокурор. „Оставка“, скандираха гражданите.

Според Гешев катастрофата от вторник вечерта на столичния булевард „Черни връх“, в която бяха убити две млади жени, е резултат от опитите за съдебна реформа. Той посочи, че преди две години издал методически уазания и предложил по-тежки наказания за престъпленията на пътя, но нищо не последвало от това.

„Едно от основанията за предсрочно освобождаване на главния прокурор са незаконосъобразни методически указания във връзка с транспортните престъпления. Има объркване на понятия и съответно има съдебни решения, в които се вижда, че съдът констатира незаконосъобразния подход. Нещо повече – г-н Гешев сам е отменил тези методически указания. Именно затова аз считам, че главният прокурор, който в момента заема тази позиция, трябва да я освободи. Не може с незаконосъобразни методически указания да се указва как да работят прокурорите“, обясни министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова.

Незнайно как, в изказването си преди заседанието на ВСС Гешев обвърза катастрофата с искането за отстраняването си и със закриването на специализираното правосъдие.

„Тази съдебна реформа цели само едно – да се овладее прокуратурата, да се отстрани съответния главен прокурор, вероятно да се сложи някой послушен и съдебната власт да изпълнява поръчки, както може би поръчки изпълняват някои структури от изпълнителната власт в Министерство на вътрешните работи“, заяви Гешев, като не отговори на журналистически въпрос има ли конкретни данни за тези си твърдения и ще се самосезира ли.

По думите му магистратите е възможно да трябва да избират „дали да нарушават закона, или да останат на работа“, за да „могат да хранят семействата си“. Казвайки това, Гешев игнорира продължаващите въпроси има ли доказателства за тези твърдения.

„Не ги интересува цената, която плащат българските граждани. А цената е всяко следващо убийство на пътя, всяка следваща телефонна измама“, добави Гешев и за трети път не отговори за въпрос да предостави подробности и конретика. Последваха още две питания за конкретика, които също бяха подминати от главния прокурор. По думите му съдебната власт е една от малкото продължаващи да функционират институции.

Надежда Йорданова посочи, че към момента с нея не са водени разговори за заемане на поста на правосъден министър в евентуален кабинет „Василев“. И кандидатът на министър-председател Асен Василев, и представители на БСП и „Демократична България“, след първоначалните си разговори заявиха, че съставът на правителството, водено от Василев, ще се обсъжда на по-късен етап.

По думите на Йорданова механизмът за разследване на главния прокурор е готов, като увери, че до края на седмицата ще видим текстовете на законопроекта. Въвеждането на такъв механизъм е и една от 22-те законови промени, които трябва да приемем, за да усвоим парите по Плана за възстановяване и устойчивост.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук