Иван Гешев
На снимката: Иван Гешев

Пленумът на Висшия съдебен съвет днес ще разгледа по същество исканията на правосъдните министри Янаки Стоилов и Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев. Заседанието ще бъде съпроводено от протест пред сградата на ВСС с искане незабавно отстраняване на главния прокурор от поста, който ще започне около 09:00 часа. Началото на заседанието на ВСС е в 09:30 часа. 

Предложението на Янаки Стоилов за освобождаване на Гешев беше внесено още миналата година – на 16 юли 2021 година. То беше отхвърлено с мотива, че министърът на правосъдието не може да предлага предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор. По-късно обаче Конституционният сът постанови, че това напълно влиза в правомощията на правосъдния министър.

Последва ново искане за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от министър Надежда Йорданова, като то беше внесено на 2 март 2022 година. Оттогава досега ВСС все намираше причина то да не се гледа по същество. В крайна сметка Върховният административен съд постанови, че ВСС трябва да разгледа предложението, включително да дебатира по казуса „Жоси“ – разследване на Bird.bg и „БОЕЦ“, в което има данни, че Гешев е участвал в „опраскване“ на бизнес, а дялове от въпросния бизнес са били прехвърлени на неговия баща Стоимен Гешев.

Фактическите и правни обстоятелства за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, които се изтъкват в предложенията на Стоилов и Йорданова, са за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и за действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

Шансовете мандатът на Иван Гешев като главен прокурор да бъде прекратен от този състав на ВСС обаче изглеждат нищожни. За да бъде прието предложението за предсрочно освобождаване, са необходими 17 гласа „за“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук