Иван Гешев
На снимката: Иван Гешев

Исканията за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев вече могат да бъдат гледани по същество, реши окончателно Върховният административен съд. Исканията са на сегашния министър на правосъдието в оставка Надежда Йорданова и на бившия служебен министър Янаки Стоилов.

Съдът беше сезиран от Надежда Йорданова след като мнозинството във Висшия съдебен съвет отказа да разгледа всичките ѝ основания за оставката на Гешев, сред които беше и случаят „Жоси“ – разследване на Bird.bg и „БОЕЦ“, в което има данни, че главният прокурор е участвал в „опраскването“ на частен бизнес, а дялове от бизнеса са били прехвърлени на баща му Стоимен Гешев.

Най-напред тричленен състав, а след това и петчленен съдебен състав уважиха частично възраженията на правосъдния министър в оставка и задължиха съдебния кадрови орган да се произнесе и по „Жоси“.

По думите на министър Йорданова в интервю за БНТ, точката за отстраняването на Гешев може да се гледа от ВСС следващата или по-следващата седмица.

За да бъде отстранен Иван Гешев, „за“ предложенията на Йорданова и Стоилов трябва да гласуват минимум 17 членове на Висшия съдебен съвет. Почти сигурно е, че в настоящия състав на висшия съдебен орган 17 души не биха гласували „за“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук