Надежда Йорданова, Иван Гешев

Конституционният съд реши единодушно, че министърът на правосъдието  може да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор и на председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд.

Решението е взето с 10 гласа „за“, тъй като в постановяването му не е участвал проф. Янаки Стоилов, който в предишното си качество на служебен министър на правосъдието внесе искането за тълкуване на основния закон в КС. От няколко месеца КС е в състав от 11 души, тъй като Народното събрание още не е избрало 12-ия конституционен съдия.

Засега от КС огласиха само диспозитива на решението, който гласи:

„Разпоредбата на чл. 130в от Конституцията включва и възможността министърът на правосъдието да прави предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл.129 ал.3 т.5 от Конституцията“.

Разпоредбата гласи, че една от хипотезите за предсрочно прекратяване на мандата е „тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт“.

Предстои публикуването на мотивите към решението.

Преди произнасянето на КС пред съда по въпроса бяха изпратени различни официални становища и мнения може ли министърът на правосъдието да иска отстраняване на един от „тримата големи“, като по-голямата част застъпват именно тезата, че има такова правомощие по Конституция. Такава е позицията на Върховния касационен съд, на министъра на правосъдието, на Съюза на съдиите в България, както и на съюза на юристите и на проф. Васил Мръчков. Президентът също е на мнение, че такава конституционна възможност има.

Главният прокурор, Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите обаче смятат точно обратното – според тях искането за отстраняване на един от „тримата големи“ в съдебната власт, сред които е и главният прокурор, не влиза в правомощията на правосъдния министър.

Това решение на КС „отвързва ръцете“ на министъра на правосъдието Надежда Йорданова да внесе искане във Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев заради нарушения, за които е била сигнализирана. Откакто встъпи на поста, тя многократно заяви, че в министерството са постъпили сигнали, свързани с дейността на главния прокурор, по които се работи. Досега е огласявала частично само два от тях – единият е за т. нар. случай „Жоси“, а за втория се знае само, че е свързан с отказа на прокуратурата да разследва мистериозно изчезнали от съда търговски дела.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук