Иван Гешев

Висшият съдебен съвет (ВСС) отново отложи обсъждането на предложенията на настоящия министър на правосъдието Надежда Йорданова и на предшественика ѝ проф. Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Кадровиците решиха да изчакат окончателното произнасяне на петчленния състав на Върховния административен съд (ВАС) по жалбата на министър Йорданова срещу отказа на съвета да разгледа в цялост посочените от нея девет основания за освобождаването на Гешев. След като има вече влязъл в сила съдебен акт, министърът незабавно трябва да насрочи заседание за обсъждане на предложенията по същество.

На 4 април ВСС допусна до цялостно разглеждане пет казуса от искането на Надежда Йорданова – за полицейското насилие на протестите през 2020 г., „Осемте джуджета“, „Емилиян Гебрев“, за случайното разпределение на делата, както и за указанията във връзка с транспортните престъпления. Частично бяха допуснати случаите с Елена Йончева, делото „Баневи срещу България“ и коментарите на Гешев по адрес на адвокатурата и неправителствени организации. Единственият изцяло недопуснат случай беше „Жоси“. Мотивите на ВСС бяха, че част от твърдените нарушения не са извършени в рамките на мандата на Гешев, а „Жоси“ пък е от много по-отдавна.

Надежда Йорданова обжалва това решение на съвета. В понеделник – 16 май, тричленен състав на ВАС отхвърли голяма част от възраженията в жалбата, но указа на ВСС да разгледа частично и случая „Жоси“.

Определението на ВАС подлежи на обжалване пред петчленен състав на съда в седемдневен срок. Вчера министърът на правосъдието заяви, че ще подаде жалба.

На заседанието днес представляващият ВСС Боян Магдалинчев предложи отлагане на обсъждането по същество. „Ако продължим да разглеждаме предложението сега, имаме неяснота какво ще се случи в последващ момент. Правилно и законосъобразно би било да отложим заседанието, докато не влезе в сила определението на тричленния състав на ВАС. В противен случай, да се произнасяме на части… Ние не знаем каква ще е съдбата на предложението на министъра. Негово право е да упражни правото си жалба и след като ще бъде подадена, е нормално да отложим. Тези производства във ВАС се развиват бързо, те са частни производства, не се призовават страните“, каза Магдалинчев.

Правосъдният министър Надежда Йорданова напомни, че още на предходното заседание на 4 май, ВСС е бил наясно, че има подадена жалба и е образувано дело във ВАС. „Тогава не беше взето предвид това обстоятелство, но явно има промяна на вижданията“, каза тя.

Така дискусията беше отложена отново. Първоначално тя трябваше да се състои на 12 април, но това не се случи, защото междувременно във ВСС беше постъпила цялата преписка по искането на проф. Янаки Стоилов за предсрочното освобождаване на главния прокурор.

Тогава Надежда Йорданова заяви, че поддържа предложението на предшественика си, но съветът ѝ указа да отстрани нередовностите. Тя го стори и на 4 май ВСС допусна до цялостно разглеждане на искането на Янаки Стоилов, после го обедини с това на Йорданова и насрочи обсъждането на същество за днес.

Материалът е препубликуван от LEX.bg със съкращения.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук