транспорт

В декларация относно протеста на градския транспорт в столицата „Спаси София“ призовават за незабавна оставка на всички управители на столичните транспортни дружества.

Става въпрос за Димитър Дилчев, Слав Монов, Евгений Ганчев, Стоян Братоев – и за оставката на зам.-кмета по транспорт Кристиан Кръстев. Според декларацията, столицата се нуждае от компетентни хора, които да работят за доброто на нейните граждани, а не да пълнят партийните каси.

От „Спаси София“ застават зад исканията на служители на общинските транспортни дружества, но се обявяват против протестните действия, които според тях са с користни планове, а целта им е да всяват хаос и напрежение между гражданите на София.

Припомняме, че финансовото състояние на публичния транспорт в столицата ни е тежко. 164 млн.лева са заложени в бюджета на Столичната община, а кметът Йорданка Фандъкова настоява за компенсация от държавата в размер на 170 млн.лева, за да продължи секторът да функционира. Пандемията и резкия скок на цените на горивата също доведоха до утежнение на ситуацията.

Борис Бонев от „Спаси София“ смята, че първопричината е в лошото управление на ГЕРБ на общината. Според него бездействието, нежеланието за реформи и безконтролното раздуване на администрацията в този сектор са довели до хаос в транспорта на града, задръствания и мръсен въздух.

Поради тази причина миналия месец от гражданската организация предложиха също да се закрие Центърът за градска мобилност (ЦГМ), като се обедини с другите структури на градския транспорт на столицата – „Метрополитен“, „Столичен електротранспорт и „Столичен автотранспорт. Отделно в Столичната община има дирекция „Транспорт“ със свои структури.

„Със сливането само от намаления брой директори ще се спестяват 1 млн.лева годишно“, твърди Бонев.

Още новини от деня – четете тук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук