Теодора Генчовска
На снимката: министърът на външните работи Теодора Генчовска

„Нашата позиция е изключително ясна. Имаме национален консенсус по темата. Г-н Османи много често излиза по медиите, говори. Това не е тенис или футболен мач, че да кажем в чие поле е топката”.

Това каза министърът на външните работи Теодора Генчовска пред журналисти напът към изслушването си в парламентарната Комисия по външна политика. Думите ѝ дойдоха в отговор изказването на външния министър на Северна Македония Буяр Османи, който вчера заяви, че топката е в България и страната ни няма ясна и единна позиция за РСМ.

„Правителството на България трябва да използва момента, за да спаси доверието в региона към ЕС”, каза още Османи вчера по време на Съвета на европейските външни министри с представителите на Западните Балкани, съобщи „Нова Македония”.

Министър Генчовска отхвърли възможността позицията на България по отношение ветото над членството на Северна Македония в Европейския съюз да бъде преосмислена и променена по време на предстоящия в понеделник, 23 май, Съвет по общи въпроси, в рамките на който ще се срещнат министрите на всички държави-членки на ЕС, отговарящи за европейските въпроси.

„Няма как нашата позиция да бъде променена”, посочи тя.

Според премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски „европейската интеграция на Република Северна Македония и Албания е заложник на България“. Министър Генчовска коментира този въпрос така:

„Те (б.р. Албания и Северна Македония) не си изпълняват договора. Позицията ни е такава, каквато е – изпълняване на договора. Трябва конкретика. Загубихме вече 5 месеца в говорене, в интервюта. Просто чакаме да започнат изпълнение на договора”.

Припомняне, че в понеделник, 16 май, след срещата си с премиера на Нидерландия Марк Рюте, министър-председателят на България Кирил Петков заяви, че „бъдещето на Северна Македония трябва да бъде в европейското семейство“. „Няма две мнения по този въпрос”, каза още той.

„Когато свършим заедно общата ни работа, нашето правителство ще внесе темата в българския парламент и се надявам, че ще можем в недалечно бъдеще да напреднем и европейското бъдеще на Северна Македония да стане факт”, посочи премиерът Петков.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук