Лозан Панов
Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Снимка БГ НЕС, 2017.

Днес инициатива „Правосъдие за всеки” организира граждански протест в защита на независимостта на правосъдната система и Лозан Панов. Причината, която провокира протеста, е доклад на Инспектората към Висшия съдебен съвет, подготвящ процедура по отстраняването на председателя на Върховния касационен съд.

„Да го кажем в прав текст – предстои отстраняването на Лозан Панов – председателя на ВКС, който отстоява правото и независимостта на съда от политизираното и обслужващо олигархични интереси мнозинство в състава на Висшия съдебен съвет“, се казва в призива.

Мнозинството в кадровия орган неотдавна сезира Инспектората към ВСС за проверка по фактите дали, ако изпълнява законовите си правомощия да нарежда проверки по образуването, движението и разпределението на делата в апелативните съдилища, председателят на ВКС нарушава закона.

Сезирането на Инспектората за проверка на действия, които са в правомощията на председателя на ВКС, формулирани в Закона за съдебната власт, подсили съмненията, че целта е разправа с Лозан Панов чрез привидно легигимни средства

„Съдът трябва да бъде овладян изцяло и чрез прокуратурата и мнозинството във ВСС да бъде подчинен на олигархията, която управлява цялата държава и има непреодолимо влияние във всички власти”, това според „Правосъдие за всеки” е целта на отстраняването на Панов.

Протестът ще се проведе под формата на шествие, което тръгва в 18:00 часа от НДК по бул. „Витоша” към Съдебната палата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!