Тони Николов
на снимката: журналистът Тони Николов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг философът и журналист Тони Николов коментира, че прекалено бързо българският народ и част от политиците на прехода са взели решение да спрат да ровят в миналото.

По този начин е затворена страницата на комунизма, вместо тя да бъде прочетена внимателно и да се поучим от грешките на престъпния режим, смята Николов.

„За съжаление стана така, че тази страница бе много набързо преобърната без да бъде окончателно прочетена, за което призоваваха редица български политици още в началото на 90-те. На практика се получи така, че консенсусът, който се постигна в средата на 90-те да не ровим в миналото, да не се връщаме непрекъснато към това в името на нашето членство в ЕС и в другите световни структури не беше ползотворен, защото тази страница трябваше да бъде прочетена. Това е нещо, за което призоваваше президентът Петър Стоянов, което не се случи. С днешна дата трябва да кажем, че ние отново си задаваме тези въпроси. Както виждаме, това е една болна тема, която не влиза достатъчно в учебниците по история, за младите хора тя не е ясна, тя е някак далечна. Не е ясно защо и въпросите, които се задават вкъщи, не получават отговор.”

От това произтичат и редица проблеми на демокрацията в България. Макар и да е членка на ЕС и НАТО, страната ни все още често обръща гръб към миналото като към нещо недовършено.

Липсата на консенсус за това, че комунистическият режим е престъпен и тогавашните лидери носят огромна вина за социалното развитие на народа ни днес е главен проблем, смята журналистът.

Цялото интервю с Тони Николов очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!