Гражданите ще могат да получават свидетелство за съдимост в момента на подаване на заявленията си във всяко едно бюро „Съдимост“ към 113-те районни съдилища в страната, без оглед на това къде са родени и какво е местожителството им. С въвеждането на услугата, до средата на следващата година, данните в бюлетин „Съдимост“ ще се въвеждат от съдилищата електронно, а не ръчно, както е в момента, заяви заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова по време на встъпителната пресконференция по проект „Реализиране на Централизирана автоматизирана информационна система „Съдебен статус“. На пресконференцията присъстваха членовете на ВСС Светлана Бошнакова и Калина Чапкънова.

„Обединяването в единен електронен регистър на всички децентрализирани системи в 113-те бюра за съдимост към районните съдилища и Централно бюро „Съдимост“ към Министерството на правосъдието, ще бъде не само в услуга на гражданите, но и ще доведе до бързина и ефективност в работата на органите по разследване и обмяна на данни с органите на страните-членки на ЕС и трети страни, с които България си сътрудничи“, каза членът на ВСС Светлана Бошнакова.

По думите на ръководителя на проекта Любов Бончева от Министерството на правосъдието, чрез създаването на централизирана автоматизирана информационна система „Съдебен Статус“ ще започнат да функционират общо 5 нови услуги:

  • създаване на Електронен бюлетин „Съдимост“, който ще се актуализира автоматично с подаване на информация от всеки съд, чрез автоматизираната система, за влезналите в сила присъди;
  • електронно уведомяване на бюрата по съдимост при наличие на реабилитация;
  • уведомяване на гражданите по електронен път за промяна на съдебния им статус, при заявено тяхно желание;
  • електронно уведомяване на органа по реабилитация за изтърпените наказания от граждани и за платени от тях глоби;
  • осъществяване на електронен обмен с единната информационна система „Противодействие на престъпността“.

Стойността на проекта е 1 378 858,43 лв., а срокът му за изпълнение е 18 месеца.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук