протест - газпром
Снимка: БТА
Протестът „ГAZwithme“ започна на 5 август и заяви несъгласието на българските граждани с енергийната политика на назначеното от президента Радев служебно правителство, обяви се срещу разговори с „Газпром“, както и „за“ скъсване с руското газово иго, „за“ категорична подкрепа за Украйна, „за“ европейска България, като поиска и оставката на Радев. Днес от ДЕБАТИ.БГ разговаряхме с Вера Стаевска, един от организаторите на протестите „ГAZwithme“.
Вера Стоевска
На снимката: Вера Стаевска Снимка: Булфото/Тихомира Методиева-Тихич

„Вече четвърта седмица се провежда протест под надслов „ГAZwithme“. Поводът беше, че още на третия ден от работата си служебното правителство преосмисли някои от решенията на кабинета „Петков“. Между тях беше и посланието, че интерконекторът с Гърция няма да бъде завършен в срок. Това даде повод за първия протест в петък, 5 август“, каза Стаевска.

Видео от първия протест „ГAZwithme“ –  вижте тук. 

„Тогава гражданите се самоорганизираха абсолютно спонтанно“, разказва тя. „Постепенно се разраснахме като щаб и стигнахме до идеята, че не искаме да позволяваме цивилизационната ориентация и бъдещето на България да бъдат поставяни под въпрос от едно временно правителство“, каза още тя.

„Трябва да бъдем нащрек и да протестираме, когато видим, че се поставят на карта важни решение, взети в последните месеци. Едно от тях е пълната солидарност със санкциите на Европейския съюз към агресора Русия и нашата лоялност като членове на ЕС и НАТО към тези санкции, както и солидарност с Украйна, която е нападната от Русия“.

„Газовата независимост е много важна тема именно в този контекст – цялостния цивилизационен избор на България. Нашата икономика не е толкова зависима от газа. София и „Топлофикация – София“ са зависими от газ, но не и страната ни“, каза още Вера Стаевска.

„Нашата идея е всяка сряда да има граждански контрол върху служебното правителство, да отправяме въпроси към политиците, така че да не позволим обръщане от курса на България към европейско бъдеще без мафия“, каза още тя.

Още актуални интервюта – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук