Шествие за свобода и независимост на Украйна се провежда в София в момента. Гражданите се събраха още на протеста „ГAZwithme“ пред Президентството, като шествието ще тръгне по булевард „Княгиня Мария Луиза“, булевард „Александър Стамболийски“ и ще завърши пред паметника на украинския поет Тарас Шевченко. Шестващите граждани подкрепиха и искането България да не преговаря с „Газпром“ и поискаха оставката на президента Румен Радев и на служебния кабинет. 

„Българският народ помни жертвите, които е направил за своята свобода и независимост. Няма да забрави саможертвата на националните си герои и своите най-будни умове. През борбите за национално освобождение, защитата на Съединението и войните за национално обединение, България е плащала тази цена и знае колко горчива е тя“, пишат организаторите на шествието – украински граждани у нас.

„Сега Украйна воюва, за да защити своята свобода и независимост, и както е казал Апостолът на свободата Васил Левски за България – „така щото да бъдем равни на другите европейски народи“. Украйна губи своите най-добри синове в една неравна, но справедлива битка и всяка помощ – физическа или морална е добре дошла. Защото братството между народите не е въпрос на декларации и високопарни изказвания, а именно на това да подадеш ръка и да помогнеш тогава, когато това е нужно“, казват още те.

„Това е борба не просто за Украйна, а за правото на народите да защитят своята независимост и свобода, да отстояват демокрацията и сами да избират своето бъдеще. В този смисъл това е война не само на украинския народ , а на всички хора и нации по света, които поставят тези ценности над правото на силата“, посочват организаторите на шествието.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. Не са българи! Поправете си заглавието! Хиляди украински бежанци и няколко платени и няколко заблудени глави.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук